Islamski džihad ispalio seriju raketa na Izrael, izraelski tenkovi napreduju dublje u Gazi

OSAM MJESECI RATA

Islamski džihad ispalio seriju raketa na Izrael, izraelski tenkovi napreduju dublje u Gazi

Palestinska grupa Islamski džihad ispalila je u ponedjeljak seriju raketa na Izrael, u očiglednoj demonstraciji sile, dok su izraelski tenkovi širili svoje napredovanje dublje u Gazu u jeku žestokih borbi, saopćili su mještani i zvaničnici.

Oružano krilo Islamskog džihada, saveznika Hamasa koga podržava Iran, saopštilo je da su njegovi borci ispalili rakete prema nekoliko izraelskih naselja u blizini ograde s Gazom kao odgovor na "zločine cionističkog neprijatelja nad našim palestinskim narodom".

Kako navodi izraelska vojska, rafal od dvadesetak raketa nije izazvao žrtve. Pokazao je, međutim da palestinski borci još posjeduju raketne sposobnosti skoro devet mjeseci nakon izraelske ofanzive za koju tvrdi da je usmjerena na neutralizaciju prijetnji protiv njega.

U nekim dijelovima Gaze, borci nastavljaju s napadima na izraelske snage u područjima koja je vojska napustila prije nekoliko mjeseci.

U ponedjeljak su izraelski tenkovi produbili svoje upade u predgrađe Shejaia u istočnom dijelu grada Gaze peti dan, a tenkovi su napredovali dalje u zapadnom i centralnom Rafahu, u južnoj Gazi u blizini granice s Egiptom, saopštili su mještani.

Izraelska vojska saopštila je da je u ponedjeljak u borbama u Shejaiaji ubila brojne borce, i tu je pronašla velike količine oružja.

Hamas je saopštio da su u Rafahu njegovi borci namamili izraelske snage u kuću nakrcanu minama na istoku grada, a zatim je digli u zrak, uzrokujući žrtve.

Također u Rafahu, izraelska vojska je saopštila da je u zračnom napadu ubijen borac koji je ispalio protivtenkovsku raketu na njene trupe.

Izrael je signalizirao da će njegova operacija u Rafahu, namijenjena uništavanju Hamasa, uskoro biti završena. Nakon što se intenzivna faza rata završi, njegove snage fokusirat će se na operacije manjeg obima s ciljem zaustavljanja ponovnog okupljanja Hamasa, kažu zvaničnici.

U izraelskoj zračnoj, kopnenoj i pomorskoj kontraofanzivi do sada je ubijeno skoro 38.000 ljudi, sudeći po ministarstvu zdravstva Gaze, a gusto naseljenu priobalnu enklavu ostavila je u ruševinama.

Napori arapskih posrednika da osiguraju prekid vatre, uz američku podršku, zastali su. Hamas tvrdi da svaki dogovor mora okončati rat i dovesti do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze. Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dok Hamas, koji vlada Gazom od 2007. godine, ne bude iskorijenjen, prenosi Reuters.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.