Adžić Šaranoviću: Izborom pisma na policijskim automobilima prekršili ste uredbu

Adžić Šaranoviću: Izborom pisma na policijskim automobilima prekršili ste uredbu

Počinje Deveta sjednica Prvog redovnog, proljećnjeg, zasijedanja u 2024. godini.

Počinje Deveta sjednica Prvog redovnog, proljećnjeg, zasijedanja u 2024. godini.

Na ovoj sjednici Skupštine poslanici će raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Tok sjednice:

14:24 Nakon žustre rasprave Šaranovića i Adžića data je pauza od dva minuta

14:18 Šaranović je obavijestio javnost i poslanike da rade na tome da broj policijskih službenika povećaju za 500 policajaca.

14:08 Adžić je nakon izlaganja Šaranovića kazao: “Možda ministru dođe da umjesto 122 na policijskim kolima budu rimski brojevi, žao mi je što vam je to fokus interesovanja. Stvari koje su se dešavale u Crnoj Gori su zasluživali više pažnje”.

13:59 Šaranović je odgovorio Adžiću da nikada rad ne prepisuje samo sebi već vrijednim kolegama iz cijelog sistema.

“Ja uvijek promovišem rad svakog pojedinca. Pitate me ko je direktor UP prava adresa za to pitanje je Vlada Crne Gore, a vaša Vlada je otvorila to pitanje koja je nezakonito smijenila Brđanina. Kazali ste da se bavim kršenjem pravilnika i uredbi, nije tačno. Kada je u pitanju uredba o izradi plicijskih automobila nije tačno da sam prekršio uredbu, ja sam ispoštovao Ustav”, kazao je Šaranović.

Navodeći da je uredba niži zakonski akt od zakona koji u članu 13 pripisuje da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

“U samoj uredbi piše da stoji naziv ‘POLICIJA’ ne piše kojim pismom, a i vi i ja znamo da je uredba niži pravni akt od zakona, Ustava koji u članu 13 jasno propisuje da su ta pisma jednaka. Bilo bi me draže da ste to pohvalili”, objašnjava Šaranović.

13:44 Poslanik URA Filip Adžić kazao je da podržava izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, pitajući ko je glavna karika koja treba da sprečava pranje novca i finansiranje terorizma..

“Vi na današnji dan nemate pomoćnika koji je zadužen za sektor koji se bavi obavještajnim poslovima ili imate pomoćnika koji tu funkciju obavlja u kolziji sa onim što je njegova druga funkcija. Takođe, nemate koordinatora za finansijsko obavještajnu jedinicu, znači dva ključna čovjeka nemate”, kazao je Adžić.

Adžić je upitao Šaranovića da li zna ko je direktor Uprave policije..

12:45 Poslanik Demokrata Boris Bogdanović podsjetio je da je u prethodnih sedam mjeseci sektor bezbjednosti registrovao ukupno 2.500 krivičnih djela za koje će odgovarati preko 2.400 fizičkih i 30 pravnih lica.

Kako navodi to su frapantni i uznemirujući podaci iz razloga što pokazuju i dokazuju da smo naslijedili državu u kojoj sektor bezbjednosti gotovo svakog dana registruje 14 novih krivičnih djela i 14 novih izvršilaca krivičnih djela.

12:38 Poslanik Milović kazao je Šaranoviću da reguliše ono što je ono u njegovoj nadležnosti.

“Dajte da nam se bezbjednosta situacija popravi, ono što se desilo na Cetinju je vrlo loše”, rekao je Milović.

12:32 Ministar Šaranović je kazao da je proces digitalne transformacije, u raznim segmentima Ministarstva unutrašnjih poslova, živ.

Šaranović navodi da je to proces koji je dinamičan i u tom dijelu se, kako keže, postižu konkretni rezultati.

12:23 Poslanik DPS Nikola Milović kazao je da će ta partija podržti imjene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, dodajući da EU nas posmatra kao tržište potrošača, a ne kao tržište proizvođača.

“Zašto? Zato što nemamo konkurentnu ekonomiju”, objašnjava Milović.

12:10 Šaranović je istakao da izmjene i dopune Zakona su usaglašene sa pravnom tekovinom EU, a koja se odnosi na sprječavanje i pranje novca i finansiranje terorizma.

“Za sprovođenje ovog Zakona nijesu potrebna dodatna budžedska sredstva iz budžeta Crne Gore. Neophodno je da se Zakon donese po hitnom postupku”, rekao je Šaranović.

11:57 Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predstavio je poslanicima prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju novca i finansiranje terorizma.

“Ozirom da ovaj Zakon obrađuje materiju koja je ‘živa’ izmjene iz ove oblasti su kontinuirane, dakle kako se mijenja vrijeme tako postoji potreba da Crna Gora usaglašava Zakon kako bi se kroz njega reflektovale promjene”, objasnio je Šaranović.

11:54 Nakon pauze riječ je imala poslanica URA Ana Novaković Đurović koja je kazala predsjedniku Mandiću da im ne može uskratiti pravo da komentarišu ovu važnu temu.

“Kao što je pozitivan IBAR bio politička odluka, tako je i odluka Mišela da otkaže posjetu politička i poruka Vladi da nam neće pomoći pozitivan IBAR u procesu evropskih integracija”, rekla je Novaković Đurović.

11:45 Nakon izlaganja poslanice Nedović, Mandić je dao riječ ministru Danilu Šaranoviću, ali je zbog traženja proceduralnog reagovanja više poslanika u Skupštini dao pauzu od pet minuta.

11:40 Poslanica PES Jelena Nedović navodi da je ubijeđena da su crnogorski EU partneri shvatili kako je Crna Gora spremna da se suoči sa prošlošću.

“Ja sam ubijeđena da su naši evropski partneri shvatili da smo mi spremni da se suočimo sa prošlošću. Što se tiče svih ovih manipulacija, mi nemamo stav zašto je posjeta otkazana i pozivam kolege da prestanu sa manipulacijama “, rekla je Nedović.

11:38 Poslanik SD Boris Mugoša istakao je da otkazivanje dolaska Mišela nije odnos EU prema državi Crnoj Gori, već poruka Mnadiću i njegovim partnerima.

“Oni su pokazali želju da poguraju Crnu Goru na putu proširenja. Međutim, ovo je poruka vama drugima, koji ste poslužili za realizaciju ideološke platforme koju predstavlja Andrija Mandić. Ovo nije poruka jednog čovjeka, ovo je signal kako oni gledaju na vaše perfidne, ali providne igre”, rekao je Mugoša.

Predsjednik Savjeta EU odbio da se sastane sa Mandićem i Spajićem
11:34 Na izlaganje Mandića Konatar je odgovorio: “Ne postoji mogućnost da otkažete sjednicu koja je zakazana, morate je otvoriti i zatvoriti”.

11:31 Mandić je rekao da, ako je otkazan dolazak Šarla Mišela, misli da je “glupo da se sastajemo ovdje”.

“Neće biti sjednice, jer gost zbog kojeg smo zakazali sjednicu neće biti tu. Da se mi skupljamo u parlamentu, zbog gosta koji treba da se obrati, a gost nas obavijestio da neće doći…I nije tačno da je on tražio da se obrati parlamentu, nego je njegov domaćin, predsjednik Milatović predložio da se obrati parlamentu i državni protokol pitao da zakažemo sjednicu”, kazao je Mandić.

11:25 Poslanik Miloš Konatar (URA) istakao je da otkazivanje posjete Šarla Mišela predstavlja odnos koji je pokazao prema aktivnostima i institucijama na čijem čelu su Mandić i premijer Milojko Spajić.

“Odgovornost treba da ponesu kolege poslanici, koji su podržali ono što su vaše aktivnosti. Dobro je što će predsjednik Milatović sa gospodinom Mišelom razgovarati u Briselu, ali nije dobro što je predsjednik Savjeta EU, odbio da se sastane sa vama i premijerom”, rekao je Konatar.

Konatar je predložio da svi poslanici dođu na sjednicu zakazanu u srijedu.

Nikolić: Poslije dva dana imamo posljedice od usvajanja Rezolucije
11:15 Na početku poslanik DPS Andrija Nikolić zatražio je objašnjenje od predsjednika Skupštine Andrije Mandića zašto je Šarl Mišel otkazao posjetu Crnoj Gori.

“U medijima smo pročitali da je to zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu. Dakle, mi danas nemamo samo izolovanog predsjednika Parlamenta, nego smo dobili i izolovanog premijera!”,rekao je Nikolić.

Na to je Mandić odgovorio: “Šarl Mišel je trebao da dođe na poziv predsjednika Crne Gore, a ne na poziv predsjednika Vlade i Skupštine. Nismo ga mi pozvali niti smo mu bili domaćini, razloge zbog čega je otkazao posjetu ne znam, tako da ne mogu goboriti šta su razlozi njegovog ne dolaska. Želimo mu sve najbolje, on je prijatelj Crne Gore i uradio je mnogo da dobijemo IBAR”.

Nikolić je dodao da poslije dva dana od usvojene rezolucije imamo posljedice.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.