Maroko dopustio pristajanje izraelskog ratnog broda u svoju luku nakon što je to Španija odbila
Foto: EPA-EFE

Maroko dopustio pristajanje izraelskog ratnog broda u svoju luku nakon što je to Španija odbila

Marokanske vlasti dopustile su izraelskom ratnom brodu da pristane u luci Tangier kako bi njegova posada obnovila zalihe goriva i hrane na putu iz SAD-a, nakon što je španska vlada odbila brodu dopuštenje za korištenje svojih luka.

Odluku Rabata osudila je Nacionalna akcijska grupa za Palestinu u ovoj državi.

"To je bilo kršenje nacionalnog suvereniteta. Mora se otvoriti hitna istraga kako bi se utvrdile odgovornosti i dogovorile posljedice za one kojima se dokaže odgovornost za ovaj čin", poručili su iz grupe.

Dodaje se da je odluka da se izraelskom ratnom brodu dopusti korištenje marokanskih lučkih objekata pokazala "nepoštovanje i uvrijedila osjećaje Marokanaca".

Prema grupi, u izjavi u koju je Al-Quds Al-Arabi imao uvid ovaj se korak poklopio “s borbom jemenskog naroda i vojske da spriječe cionističke brodove da prođu kroz Bab Al-Mandab i Crveno more kako bi ograničili ili smanjiti žrtve cionističkih pokolja. Takođe se poklapa sa španskom zabranom usidrenja brodova protiv genocida u svojim lukama, što slijedi međunarodne konvencije i sudske odluke".

Izraelski mediji su izvjestili su da je INS Komemiyut stigao u Izrael iz SAD-a nakon što se zaustavio u Maroku radi nabavke. Rekao je da je to potvrdio iz obaviještenih izvora kao i iz brodskih zapisa.

"Ovo produbljuje obrambenu saradnju između Izraela i Maroka", navodi se u izraelskim medijima.

Marševi koji su održani u mnogim marokanskim gradovima u znak solidarnosti s Gazom takođe su uključivali slogane kojima se osuđuje izraelsko korištenje luke u Tangeru.

Novinske agencije citirale su diplomatske izvore koji su naveli da će ministarstvo vanjskih poslova u Madridu odbiti dopuštenje svakom brodu koji prevozi oružje za Izrael da se zaustavi na španskom teritoriju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.