MUP: Crna Gora unaprijeđena u red zemalja koje ulažu značajne napore na sprečavanju trgovine ljudima

MUP: Crna Gora unaprijeđena u red zemalja koje ulažu značajne napore na sprečavanju trgovine ljudima

Vlada Crne Gore pokazala je sveukupno povećanje napora u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izvještajni period, usljed čega je u ovogodišnjem 24. izvještaju o trgovini ljudima u svijetu, unaprijeđena u grupu 2 – u red zemalja koje ulažu značajne napore na sprečavanju trgovine ljudima i time uklonjena sa liste zemalja pod nadzorom na kojoj se nalazila u prethodnom izvještaju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Identifikovani napori su uključivali istragu, krivično gonjenje i osuđivanje više trgovaca ljudima i identifikaciju više žrtava ovog teškog krivičnog djela. Kada je oblast zaštite žrtava u pitanju izvještajem su prepoznati napori koji su preduzeti na otvaranju državnog skloništa za žrtve trgovine ljudima, kao i licenciranju skloništa koje vodi NVO za pružanje smještaja i podrške odraslim ženama žrtvama trgovine ljudima i opredjeljivanje sredstava za tu namjenu”, naveli su u saopštenju.

Kako su kazali, aktivnosti koordinacije na sprovođenju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. i s tim u vezi redovno održavanje sastanaka koordinacionog tijela i donošenje jednogodišnjeg akcionog plana su takođe identifikovani kao afirmativni u pomenutom izvještaju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova koje koordinira sprovođenje nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima cijeni da je konstatovani napredak potvrda sveukupnih napora koje su institucije u saradnji sa organizacijama civilnog društva i uz pomoć i podršku međunarodnih partnera realizovale u prethodnoj godini, cijeneći podjednako važnim uspješnost identifikovanja žrtava, pružanja pomoći i zaštite, ali i krivičnog gonjenja i kažnjavanja počinilaca, kao i sprovođenja preventivnih aktivnosti i razvijanja saradnje na svim nivoima”, dodaju u MUP-u.

U susret izradi nove stategije za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstvo unutrašnjih poslova će, zaključuju, u saradnji sa svim ostalim institucijama i organizacijama koje su uključene u rad Koordinacionog tijela za praćenje implementacije strategije, pristupiti sagledavanju preporuka iz izvještaja, definišući oblasti daljeg djelovanja i doprinoseći i na taj način, između ostalog, ispunjavanju postavljenih standarda u ovoj oblasti.

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.