Rusija i S. Koreja će jedna drugoj pomoći ako budu napadnute
(Foto: Beta/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusija i S. Koreja će jedna drugoj pomoći ako budu napadnute

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un danas su, tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.

Nije bilo jasno kakvu vrstu pomoći će zahtjevati sporazum, opisan kao "sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Putin je dodao da Rusija ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom u tom sporazumu, prenose ruske državne novinske agencije.

Kim je rekao da je sporazum mirnog i odbrambenog karaktera, navode Ria Novosti.

"Ne sumnjam da će to postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog svijeta", rekao je Kim.

Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su i sporazume o saradnji u oblastima zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, prenose ruski državni mediji pozivajući se na sajt Kremlja.

Ovo je prva Putinova posjeta Sjevernoj Koreji nakon 24 godine i dolazi usred sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice zbog aranžmana o naoružanju u kojem ta zemlja Moskvi obezbjeđuje preko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamjenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju prijetnju koju predstavlja Kimov program nuklearnog oružja i raketa.

Govoreći na početku pregovora, Putin je zahvalio Kimu na podršci Sjeverne Koreje ratu u Ukrajini, koji je dio, kako je naveo, "borbe protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD i njenih satelita protiv Rusije"

Putin je pozdravio veze koje su počele sa sovjetskom vojskom i borbom protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u završnim operacijama Drugog svjetskog rata, i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.

Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vrijeme i nazvao Putinovu posjetu prilikom da učvrsti njihovo "vatreno prijateljstvo".

Kim je obećao "punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbjednosnih interesa i teritorijalnog integriteta".

On je takođe pozdravio, kako je istakao, "važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu".

Prije razgovora, Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu, gdje je predstavio ključne članove sjevernokorejskog rukovodstva, uključujući ministra spoljnih poslova Čoe Son Huija, glavnog pomoćnika i sekretara vladajuće partije Džo Jong Vona i sestru vođe Kim Jo Džong.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.