Ruski sud osudio američkog vojnika na skoro četiri godine zatvora
(Foto: Beta/AP, arhiva)

Ruski sud osudio američkog vojnika na skoro četiri godine zatvora

Sud u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije je osudio američkog vojnika Gordona Bleka, uhapšenog ranije ove godine, na zatvorsku kaznu od tri godine i devet mjeseci po optužbi za krađu i prijetnju ubistvom, prenose lokalni mediji.

On je odletio u Vladivostok, lučki grad na Pacifiku, da vidi svoju djevojku gdje je i uhapšen nakon što ga je ona optužila da je krao od nje, prema navoda američkih zvaničnicika i ruskih vlasti.

Ruske državne novinske agencije Tass i RIA Novosti javile su iz sudnice Pervomajskog okružnog suda u Vladivostoku da je sudija takođe naložio Bleku da plati 10.000 rubalja (107 evra) odštete.

Američka vojska je prošlog mjeseca saopštila da Blek nije tražio odobrenje za međunarodna putovanja i da njegov put u Rusiji nije odobrilo Ministarstvo odbrane. S obzirom na neprijateljstva u Ukrajini i prijetnje SAD i njihovoj vojsci, malo je vjerovatno da bi on dobio odobrenje.

Blek je bio na odsustvu i u procesu povratka u svoju matičnu bazu u Fort Kavazosu u Teksasu, iz Južne Koreje, gdje je bio stacioniran. Portparolka vojske Sintija Smit, rekla je da je Blek najavio povratak kući i da je „umjesto da se vrati u SAD, Blek je iz ličnih razloga odletio iz Inčeona u Koreji preko Kine u Vladivostok u Rusiji“.

Blekova djevojka, Aleksandra Vaščuk, rekla je novinarima ranije ovog mjeseca da je „to bio domaći spor“, kada je Blek „postao agresivan i napao ju je“. Američki zvaničnici su rekli da je Blek, koji je oženjen, upoznao svoju djevojku u Južnoj Koreji.

Prema američkim zvaničnicima, ruska državljanka je živjela u Južnoj Koreji, a prošle jeseni su ona i Blek imali neku vrstu svađe. Nakon toga je ona napustila Južnu Koreju. Nije jasno da li je bila primorana da ode.

Rusija drži brojne Amerikance u svojim zatvorima, uključujući izvršnog direktora za korporativnu bezbjednost Pola Vilana i reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča. Američka vlada smatra da su obojica nezakonito pritvoreni i pokušava da pregovara o njihovom oslobađanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.