Pošta nezakonito zapošljavala i direktore i rukovodice

Pošta nezakonito zapošljavala i direktore i rukovodice

Pošta Crne Gore nezakonito je zaposlila više lica, preuzimajući ih iz privatnog sektora, a bez prethodnog oglašavanja kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Informaciju o nezakonitom zapošljavanju u Pošti "Danu" su potvrdili iz Uprave za inspekcijske poslove, čiji su inspektori za rad sproveli inspekcijski nadzor u toj državnoj firmi.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", inspekcija je utvrdila da su nezakonito zaposlena i pojedina lica koja su na rukovodećim, odnosno direktorskim pozicijama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove za "Dan" su kazali da je njihov Odsjek za inspekciju rada sproveo inspekcijski nadzor u Pošti po primljenim inicijativima zbog nezakonitog zapošljavanja određenog broja lica. Prema našim nezvaničnim saznanjima, inspektori su utvrdili više desetina nezakonitih zapošljavanja, ali iz UIP-a nisu konkretno odgovorili koliki je tačan broj.

– Navedenim inspekcijskim nadzorima od strane postupajućih inspektora utvrđene su nepravilnosti u pogledu zapošljavanja određenog broja lica na način što su sa istim zaključeni ugovori o radu suprotno odredbi iz člana 24 stav 3 Zakona o radu, pa će na osnovu takvog utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektori rada donijeti rješenje o otklanjanju nepravilnosti, nakon što istekne rok subjektu nadzora da se izjasni na rezultate ispitnog postupka – kazali su "Danu" iz UIP-a.

Iz Pošte Crne Gore kazali su, na pitanja "Dan", da je tačno da je Inspekcija rada, postupajući na osnovu nekoliko prijava, obavila inspekcijski nadzor kod njih. Kazali su da je ispitni postupak okončan u samo jednom slučaju koji se odnosi na prijavu povodom zasnivanja radnog odnosa i postojanja sukoba interesa u slučaju člana Odbora direktora Stojana Sjekloće.

– Ni u ovom slučaju, u kojem je postupak okončan, rješenje nije doneseno. U ostalim slučajevima ispitni postupci nijesu završeni, te ne možemo govoriti o eventualnim mjerama i kaznama – odgovorili su "Danu" iz Pošte.

Iz Pošte nisu precizno odgovorili za koliko lica je inspekcija utvrdila da su nezakonito zaposlena niti koliko je od tog broja lica zaposlenih na rukovodećim mjestima. U odgovorima Pošte imenom je pomenut samo Sjekloća, koji je bio član Odbora direktora ispred Ujedinjene Crne Gore, a koji je javno kritikovao rad tog preduzeća. Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", inspekcija je utvrdila da su nezakonito zaposleni i pojedini na rukovodećim, odnosno direktorskim pozicijama, među kojima članovi porodica iz vrha menadžmenta Pošte.

Inspekcija je, kako nam je potvrđeno, utvrdila da je više zaposlenih preuzeto iz privatnog sektora u Poštu, bez prethodnog postupka javnog oglašavanja, što je suprotno odredbama člana 24 Zakona o radu. Taj član zakona propisuje da je "poslodavac dužan da slobodno radno mjesto prijavi ZZZ, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom".

"Dan" je 2017, a potom i prošle godine pisao o nepotizmu i partijskom zapošljavanju u Pošti Crne Gore. Dok je 2017. na čelu Pošte bio menadžment prethodne vlasti koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), "Dan" je objavio šemu partiskog i nepotističkog zapošljavanja na svim nivoima Pošte. Tada smo pisali da je Pošta po­sta­la "po­ro­dič­no-pri­ja­telj­sko dru­štvo u ko­jem za­po­slenje do­bi­ja­ju krv­ni srod­ni­ci, po­zna­ni­ci, dru­go­vi za­po­sle­nih". Vi­še pri­mje­ra iz tog perioda pokazalo je da su u Po­šti an­ga­žo­va­ni i su­pru­žni­ci, jed­no ili vi­še dje­ce, ali i ne­ća­ci i dru­ga rod­bi­na, a podaci koje smo objavili pokazali su da je makar 48 zaposlenih osoba bilo u srodničkim ili prijateljskim odnosima sa rukovodećim kadrom, ali i nižim kadrovskim strukturama.

Situacija se, nažalost, nije promijenila promjenom vlasti 2020. godine i činjenicom da je Poštu preuzeo novi menadžment čiji su kadrovi članovi više partija nove vlasti. "Dan" je prošle godine objavio da je Pošta od polovine 2021. pa do kraja 2022. zaposlila preko stotinu ljudi, a više izvora nam je i tada potvrdilo da je znatan dio tih zapošljavanja bio po partijskoj i rođačkoj liniji. Iz Pošte su tada tvrdili da prilikom zapošljavanja ne pitaju kandidate za partijsko opredjeljenje i rodbinske veze sa funkcionerima, već samo da li kandidat ispunjava zakonske uslove za posao.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.