Brzina od 114 kilometara na sat i nepažnja vozača doveli do sudara vozila
Foto: sudovi.me

Brzina od 114 kilometara na sat i nepažnja vozača doveli do sudara vozila

Sedamnaestogodišnja T. Đ. (17) preminula je 4. maja prošle godine od teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći koju su, kako se navodi u optužnici Višeg državnog tužilaštva, trinaest dana ranije, nepropisnom vožnjom izazvali N. S. (49) i E. G. (18).

Početak suđenja optuženima za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, u četvrtak je u Višem sudu u Podgorici odgođeno četvrti put zbog nedolaska okrivljene E. G.

Sudija Jovan Jovanović koji vodi ovaj proces sljedeće suđenje je zakazao za 11. jul.

Prema navodima optužnice, koju potpisuje tužilac Armin Selmanović, N. S. upravljajući vozilom ,,reno megan“ i tada maloljetna E. G. koja se nalazila za volanom ,,audija“ A3 su 21. aprila prošle godine, oko 23.50 časova, na raskrsnici Bulevara Josipa Broza Tita i Zmaj Jovine ulice u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala sedamnaestogodišnja djevojka

- U odnosu na težu posljedicu, smrt maloljetne T. Đ. i okrivljeni N. S. i E. G. postupali su sa svjesnim nehatom, jer su bili svjesni da svojom radnjom mogu učiniti djelo, ali su olako držali da do toga neće doći ili da će to moći spriječiti – navodi se u optužnici.

Do nesreće je došlo kada je E. G, krećući se većom brzinom Bulevarom Josipa Broza Tita svojim automobilom naletjela na ,,reno megan“ kojim je N. S. išao iz suprotnog smjera i započeo skretanje u Zmaj Jovinu ulicu, a da se nije uvjerio da to može da učini na bezbjedan način.

Sedamnaestogodišnja T. Đ. je stradala dok se nalazila na mjestu suvozača ,,audija“ A3 kojim je upravljala njena komšinica E. G. Iz nalaza vještaka saobraćajne struke proizilazi da je saobraćajna nesreća nastupila kao posljedica propusta vozača oba automobila.

Saobraćajnoj nesreći je, kako se navodi, doprinijelo to što se pri nailasku na raskrsnicu E. G. ,,audijem“ kretala znatno uvećanom brzinom od 114 kilometara na sat iako je dozvoljena brzina u toj zoni 50 kilometara na sat.

- Brzina kojom je vozila E. G., po mišljenju vještaka, bila je nebezbjedna za uslove saobraćaja u raskrsnici i direktno je uticala na intenzitet naleta na vozilo ,,reno megan“ kojim je upravljao N. S – navodi se u optužnici.

Osim toga, u nalazu saobraćajne struke se navodi i da bi sudar bio izbjegnut da je vozač ,,audija“ upravljao vozilom u granicama dozvoljene brzine.

Nesreća bi bila izbjegnuta, kako se navodi u optužnici, i da je vozač ,,renoa megan“ prilikom skretanja ulijevo na konfliktnoj raskrsnici propustio vozilo ,,audi“ A3 koje je nailazilo iz suprotnog smjera sa namjerom da zadrži pravac kretanja.

U optužnici se navodi da je E. G. bila maloljetna u vrijeme ovog događaja i nije imala važeću vozačku dozvolu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.