Monstat: Ne kasnimo s objavom podataka popisa, ličnim pretpostavkama ne dovoditi javnost u zabludu

Monstat: Ne kasnimo s objavom podataka popisa, ličnim pretpostavkama ne dovoditi javnost u zabludu

Uprava za statistiku (Monstat) saopštila je da ne kasne sa objavom podataka u vezi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, a poručili su i da lične pretpostavke u javnosti nisu rezultat popisa.

"Prema Zakonu o popisu, publikovanje rezultata iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, isključivo je u nadležnosti Uprave za statistiku, odnosno zvanične statistike. Od početka procesa smo najavili rokove objave podataka - parcijalno u drugoj polovini ove godine, što poštujemo, te nema mjesta javnim prozivkama i negativnim komentarima po tom pitanju, nagađanjima i manipulaciji podacima. Što je važnije, podaci u vezi sa etničko kulturološkim karakteristikama, koje pojedinci saopštavaju, nijesu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje već lične pretpostavke pojedinaca/grupa", saopštio je Monstat.

Apelovali su na "aktere ovakvih aktivnosti" da ne iznose u javnost lične pretpostavke o rezultatima popisa i na taj način dovode javnost u zabludu.

Ukazuju da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja povjerenja u popisni proces, koji su, ističu, uspješno sproveli.

"Činjenica je i da Uprava za statistiku ne kasni sa zakonom definisanim aktivnostima u vezi objave podataka popisa. Da ponovimo - objavljivanje konačnih rezultata popisa definisano je članom 30 Zakona o popisu i predviđeno da će konačne rezultate sprovedenog popisa Uprava za statistiku objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Ovim dokumentima je definisano da će se saopštenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine, objavljivati sukcesivno u drugoj polovini ove godine, nakon unosa, obrade i kontrole podataka", ističe Monstat.

Navode da su podaci u popisu prikupljani preko papirnih upitnika, koje je bilo neophodno unijeti u sistem, da bi počeo proces rada na kontroli i obradi podataka, kao ida je unos podataka počeo u februaru i trajao do kraja aprila.

"Uporedo sa fazom unosa počela je kontrola podataka. Faza kontrole je kontinuirani proces koji će trajati sve do objave konačnih podataka. Dodatno, u toku su faze šifriranja zanimanja, djelatnosti, nivoa škole i stranih jezika, kao i logička kontrola unijetih podataka u smislu metodologije popisa. Logičkom kontrolom se definiše zadovoljenje uslova jedinica popisa, uobičajenog mjesta boravka, referentnog momenta popisa kao i upoređivanje prikupljenih podataka sa administrativnim izvorima i postpopisnim istraživanjem", navodi Monstat.

Poručuju da rezultati popisa nisu puko prebrojavanje odgovora, već niz statističkih procedura i kontrola koje se sprovode u fazi obrade, bez obzira o kojem broju lica se radi.

"Ističemo primjer Hrvatske, koja je objavila podatke godinu dana nakon popisa, a nije imala fazu unosa jer su podaci prikupljani elektronskim putem. Konačni podaci su objavljeni 22. septembra 2022. godine, a popis se sprovodio od septembra do novembra 2021. godine", dodaje Monstat.

Dodatno navode da Uprava za statistiku ima zakonom predviđenu obavezu davanja mogućnosti građanima da provjere sopstvene podatake, o etničko kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom, putem softvera.

"Odmah nakon što su se stekli uslovi, koji nijesu bili u našoj nadležnosti, Uprava za statistiku je počela da sprovodi postupak jednostavne nabavke usluga, odnosno softver, procijenjene vrijednosti 20.000 eura sa PDV-om. Prvi tender je propao jer nije dostavljena nijedna ponuda, dok je na drugom bila samo jedna sa neispravnom dokumentacijom. U toku je priprema za treći tender i nadamo se da će ovoga puta biti uspješan, da bi se i dalji proces sprovodio kvalitetno i pravovremeno", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.