Španski tužioci odbili primjenu zakona o amnestiji za katalonske separatiste
Ilustracija

Španski tužioci odbili primjenu zakona o amnestiji za katalonske separatiste

Španski tužioci, koji su zaduženi za slučaj oko 500 zvaničnika i aktivista uključenih u pokret za nezavisnost Katalonije od 2011. godine, odbili su primjenu Zakona o amnestiji koji je uvela manjinska vlada premijera Pedra Sančeza u zamjenu za podršku separatističkih političara u parlamentu, prenosi španski Efe.

Špansko tužilaštvo je procijenilo da su trenutno u toku 82 krivična postupka protiv 486 lica na koje zakon o amnestiji može uticati, a među kojima je i lider stranke Zajedno za Kataloniju Karlesa Pudždemona.

Tužioci Vrhovnog suda koji su zaduženi za slučaj Pudždemona procijenili su da zakon o amnestiji ne obuhvata njegov slučaj, uprkos naredbi državnog tužioca Alvaroa Garsije Ortiza da ga primijene.

Riječ je o različitim pravnim tumačenjima, zbog čega je Ortiz pozvao 38 najviših tužilaca iz Španije na sastanak u utorak da bi razgovarali o tom zakonu koji je stupio na snagu u utorak.

Tužioci će morati da poštuju njegovu odluku nakon tog sastanka ili da se isključe iz slučaja.

Španski Kongres usvojio je 30. maja zakon kojim se odobrava amnestija katalonskih separatista što je bio uslov da katalonske stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) i Republikanske ljevice Katalonije (ERC) podrže drugi mandat španskog premijera Pedra Sančeza.

Sančez je tvrdio da će amnestija donijeti pomirenje sa Katalonijom nakon što je u tom španskom regionu održan nezakoniti referendum o jednostranom proglašenju nezavisnosti, što je izazvalo najveću političku krizu u Španiji za više od 30 godina.

Sančezova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) pobijedila je na regionalnim izborima u Kataloniji koji su održani 12. maja, čime su separatisti izgubili svoju dugogodišnju većinu u regionalnom parlamentu sa sjedištem u Barseloni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.