Zabrinjavajući podaci Uprave policije: Svaki treći dan po jedno samoubistvo

Zabrinjavajući podaci Uprave policije: Svaki treći dan po jedno samoubistvo

U Crnoj Gori je u prošloj godini počinjeno 108 samoubistava, pokazuju podaci Uprave policije (UP), koja je lani registrovala i 92 pokušaja samoubistva

Najviše samoubistava zabilježeno je u Podgorici – 27, a slijede Nikšić (13), Budva i Bijelo Polje (po 10), Berane i Pljevlja (po osam), Cetinje (pet), Danilovgrad i Herceg Novi (po četiri), Bar, Kolašin, Kotor i Tivat (po tri), Ulcinj i Rožaje (po dva) i Mojkovac, Plužine i Žabljak (po jedno).
U odnosu na prethodnu godinu, broj samoubistava je smanjen za 13, ili za 10,7 odsto, dok je broj pokušaja samoubistva smanjen za pet, ili za 5,1 odsto. Posmatrano u odnosu na petogodišnji period, zaustavljen je rast broja samoubistava (2018 – 109, 2019 – 100, 2020 – 109, 2021 – 120, 2022 – 121, 2023 – 108)” navodi se u izvještaju UP.

Policija je lani registrovala 5.940 bezbjednosnih događaja. Osim samoubistava i pokušaja samoubistva, registrovali su i 146 zadesnih smrti, jednu havariju, 296 požara, 76 pronalaženja eksplozivnih sredstava, 95 nesreća na poslu, kao i 134 druga slučaja sa smrtnom posledicom, što je zahtijevalo značajno angažovanje kriminalističke policije.

U toku prošle godine otkriveno je 21 krivično djelo trgovina ljudima, što je za 75 odsto više u odnosu na uporedni period.

“Ova krivična djela su procesuirana sa 16 krivičnih prijava (SDT-u jedna i VDT-u 15) kojima je prijavljeno ukupno 28 lica. U saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, sprovođene su aktivnosti u dva kriminalistička istraživanja, od kojih je jedno, “Univer”, okončano podnošenjem krivične prijave u odnosu na sedam lica, a drugo, “Zapad”, u odnosu na dva lica”, navodi se u izvještaju.

U toku 2023. otkriveno je 17 krivičnih djela nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, što je gotovo 90 odsto više u odnosu na godinu ranije. Procesuirano je 18 lica koja su spriječena u namjeri da prokrijumčare 42 strana državljanina, od kojih 30 migranata iz Bangladeša, Pakistana, Indije, Uzbekistana i Sirije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.