Muhadinović: Nagrada dokaz da je Bemax najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori

Muhadinović: Nagrada dokaz da je Bemax najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori

PRIZNANJE TOP BUSINESS MONTENEGRO INICIJATIVE

Priznanje za najuspješnije crnogorsko preduzeće iz oblasti građevinarstva i ove godine pripalo je kompaniji “Bemax”. Nagrada je stigla je od Top Business Montenegro inicijative, čiji je cilj da podrži one koji investiraju u znanje, inovacije održivi razvoj, građevinu… Prizanje je potvrda vrijednog, strpljivog, posvećenog i velikog rada, kazao je tehnički direktor kompanije “Bemax” Milo Muhadinović, gostujući u emisiji E uživo, Televizije E.

“Nagrada samo potvrđuje ono što unazad godinama svi znamo, a to je da je Bemax najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori. Znači nam to što smo od institucije kakva je Top Business Montenegro dobili nagradu, to je za nas podstrek, dokaz da smo na pravom putu i da treba tako i dalje da radimo”, poručio je Muhadinović.

Iza uspjeha kompanije je, kaže Muhadinović, naporan rad. No, navodi da nedostaje podrška administracije, a da se domaći ulagači konstantno na tržištu suočavaju sa više problema.

“Prvi je nedostatak kvalitetne radne snage. Dovodili smo radnike iz Turske… Ali, postoje problemi, moramo da tražimo druga rješenja. To znači da dovodimo radnike iz drugih zemalja, kao što su: Indija, Nepal i Filipini. Ali i tu postoji problem administrativne prirode. Oni ovdje ne mogu da dobiju radne dozvole, što nije slučaj sa zemljama okruženja i Evropske unije. Neažurnost naše administracije dovela je do toga da mi još ne možemo da dovedemo te radnike, iako bi to olakšalo poslovanje”, objašnjava Muhadinović

Dodatan problem je, kako kaže, nestabilno tržište cijena koje utiče na to da se tenderi po javnim nabavkama obično ne procijene kako treba.

“Investitori su iz nekih birokratskih razloga ograničeni. Ne prate sadašnje stanje, cijene materijala, opreme, mehanizacije i cijene radnika na tržištu. Dešava im se dosta puta da raspišu tender na koji se niko ne javi. Treći peroblem je tehnički, a to je neadekvatna projektna dokumentacija. Dešava se da mi počnemo radove, a onda treba da se radi izmjena projekta, jer se ustanovi da projekat ne odgovara uslovima na terenu. To troši dosta vremena, izvođač ima finansijskih problema, investitor ne može da završi projekat na vrijeme. To su za nas važni problemi koje bi trebalo u nekom skorijem roku rješavati i to brzo”, napominje tehnički direktor kompanije “Bemax”.

Direktorica TMB inicijative Liljana Burzan Nikolić tvrdi da su problemi evidentni, te da na njih utiče mnogo faktora. Jedan od njih je, kaže, politička situacija.

“Poslovni ambijent mora biti stabilan i mora omogućiti privredi da raste i razvija se na pravi način koji će, isključivo ako je stabilan, privući nove investicije. Poslovni ambijent mora biti siguran i da bi ulivao povjerenje, ne samo privrednika u Crnoj Gori, nego i onih koje želimo da privučemo. Svi znamo da poslovni ambijent zavisi od političke priče. Da li je naša politička situacija stabilna, mislim da znamo svi da nije baš toliko, što opet utiče i na ono kako danas živimo i u ekonomskom smislu”, poručuje Burzan Nikolić za E uživo.

ULAGANJE U BUDUĆE GENERACIJE

Dokaz da “Bemax” ulaže u domaću radnu snagu je i činjenica da je kompanija dodijelila više od sto stipendija za inženjere.

“U našoj firmi imamo oko stotinu inženjera, od kojih je sigurno 80 odsto onih, kojima je prvo zaposlenje bilo u Bemaxu. Oni su tu, kao i ja 11 godina ili duže. Tako da ulažemo u mlade inženjere i u mladim inženjerima je budućnost naše firme”, poručuje Muhadinović.

Prema njegovim riječima, kompanija koju zastupa je, kako kaže, broj jedan na crnogorskom tržištu, kada je riječ o održavanju više od 1.500 komada opreme i mehanizacije.

“Ponosimo se time. Možete da vidite na našim gradilištima, našim bazama, centralnom magazinu, kako je to sve složeno i čisto, kao da je apoteka. Što se tiče unapređivanja, preko naših partnera i renomiranih svjetskih proizvođača opreme i mehanizacije i sajamova, tražimo moderne materijale i mehanizacije koje će naše procese rada poboljšati. Pratimo sve moderne trendove, jer tako jedino možemo da napredujemo”, navodi on.

PODRŠKA DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI KLJUČ USPJEHA

Burzan Nikolić vjeruje da će broj onih koji se odgovorno odnose prema znanju i ulaganju rasti, ali i da mora postojati adekvatan poslovni ambijent koji je na višem nivou.

“To je razlog zbog kojeg i mi doprinosimo našom inicijativom. Važno je da ne postoji niko ko je na vrhu, a da ne vodi računa o društvenoj zajednici. Tako i mi koji ovdje okupljamo one koje su na vrhu, ako želimo da i mi budemo na vrhu, moramo biti neko ko će podržati društvenu zajednicu”, poručuje Burzan Nikolić.

Građevinska kompanija “Bemax”, navodi Muhadinović, za Crnu Goru doprinijela je mnogo u oblasti infrastrukture.

“Definitivno kada je riječ o autoputu gdje smo radili devet mostova, tunele i kompletan asfalt na autoputu. Naravno, tu su i manji projekati, kao na primjer: sanacija, deponija industrijskog otpada, Gradac i Maljavec u Pljevljima. Radili smo i za Agenciju za zaštitu životne sredine... Što se tiče rezidencijalnih projekata, to su kompleksi po primorju: Porto Novi, Porto Montenegro, Luštica”, zaključuje Muhadinović za E uživo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.