Grickanje sabotira vaš gubitak težine? Četiri trika kako da prestanete jesti ostatke hrane
Shutterstock

Grickanje sabotira vaš gubitak težine? Četiri trika kako da prestanete jesti ostatke hrane

Grickanje ostataka hrane, naročito one koju vaša djeca ne žele pojesti, je nešto za što mnogi posegnu da pojedu kako ne bi završila u smeću.

Bilo da su to nuggets i čips, bolonjeze ili sendviči obično postoji nešto čime možete sebi pomoći. Možete se osjećati veoma rasipnički - jer ste uložili vrijeme, energiju i novca u hranu koja mora ići u kantu za otpatke. Stoga nije ni čudo što ponekad na kraju pojedete ostatke, čak i ako imate isplaniran obrok za sebe nekoliko sati kasnije.

Osim brige o otpadu, postoje li drugi razlozi zašto roditelji jedu ostatke hrane svoje djece? Savjetnica Georgina Sturmer kaže da je umor čest razlog zašto roditelji pojedu tu hranu.

Vaš nivo energije može opasti te se veoma često počnete osjećati iscrpljeno, ali još uvijek morate prebroditi vrijeme za spavanje prije nego što se možete opustiti i sjesti.

Grickanje nečega može biti lijepa nagrada za suočavanje s nezgodnim ponašanjem ili umornom djecom.

"Kada smo umorni, primamljivo je pretpostaviti da će nas grickanje hrane održati do kraja dana", navodi.

Dakle, šta možete učiniti da se spriječite grickanje te ostatke?

Prikladno ručajte

Pedijatrijska dijetetičarka i specijalista za ishranu Lucy Upton kaže da ručak bogat proteinima može biti odličan način da vas spriječi da posegnete za ostacima hrane.

Popodnevna užina

Konzumiranje hranljive popodnevne užine može spriječiti glad do vremena za večeru. Možete ga odmjeriti tako da ga pojedete sat ili više prije nego što pripremite dječju večeru.

Ako jedete sa djecom, pristojna popodnevna užina može pomoći u sprečavanju prejedanja jer ne gladujete.

Držite hranu podalje od sebe

Ne dozvolite da hrana bude po radnim pločama. Uklonite ostatke što je prije moguće, bilo da ostavite ostatke u frižideru ili se riješite otpada hrane.

Ako imate ostatke hrane koje možete spremiti i podgrijati, stavite ih direktno u posude i u frižider ili zamrzivač.

Odvratite se nečim drugim

Ako vam je grickanje ostataka hrane postala navika, pokušajte se zaokupiti nečim drugim, kao što je kuhanje i ispijanje šolje čaja dok djeca jedu ili nakon večere.

Tečnost - bilo da se radi o čaju ili velikoj čaši vode - može pomoći kod bolova gladi (ako ih imate) i pomoći vam da se osjećate siti nakon jela.

Udobnost čaja takođe može zadovoljiti žudnju.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.