Holandski sud odbacio Sky kao dokaz

Holandski sud odbacio Sky kao dokaz

“Kod okrivljenog nisu pronađene droge, niti drugi dokazi koji potvrđuju sadržaj razgovora. Stoga nedostaje veza između razgovora i stvarnosti.

Osnovni sud u holandskom gradu Genderlandu odbacio je optužnicu tamošnjeg javnog tužilaštva zasnovanu na prepisakama sa Sky Ecc aplikacije i donio oslobađajuću presudu za okrivljenog kojem se na teret stavljala trgovina drogom.

Ovaj sudu je u razmatranju dokaza naveo da se dokazi uglavnom zasnivaju na podacima dobijenim iz hakovane Sky ECC i ocjenio da nisu dovoljno zakonit dokaz jer nemaju podršku u bilo kom drugom dokazu. 

“Kod okrivljenog nisu pronađene droge, niti drugi dokazi koji potvrđuju sadržaj razgovora. Stoga nedostaje veza između razgovora i stvarnosti. U vezi sa plantažom marihuane i pronađenom marihuanom iz 2020. godine, sud smatra da ovi slučajevi ne pružaju dovoljnu podršku SkyECC razgovorima”, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je okrivljenog oslobodio po svim tačkama optužnice

Ovu presudu donijeli su predsjednik Osnovonog suda u Genderlandu mr. A. Bonder , mr. M.A. van Leeuwen i mr. S. Jansen, sudije i izrečena je na javnom zasjdanju ovog suda 24. aprila.

Podsjetimo, Evropski sud pravde nedavno je odbacio korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža Encrochat i SKY". U odluci Evropskog suda pravde se navodi da bi on jedino mogao da se koristi kada se prvo ispoštuje domaći zakon, zakon države u kojoj se sudi i pod uslovom da je ta zemlja obaviještena o preduzimanju mjera kojima se poruke presrijeću u odnosu na njene građane. Ovakva odluka Evropskog suda pravde bi morala da budr obavezujuća i za crnogorske pravosudne organe, ali Specijalno državno tužilaštvo tvrdi suprotno.

IzvorM PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.