PES: Staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ubistvu Jovanovića
Pokret Evropa sad

PES: Staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ubistvu Jovanovića

Danas se navršava dvadeset godina od bezuspješnog traganja za istinom o ubistvu antirežimskog novinara i glavnog urednika dnevnog lista DAN, Duška Jovanovića. Jovanović se pisanom riječju beskompromisnom borio za društveni interes, istražujući najosjetljivije teme kriminala i njegove povezanosti sa političkom elitom, čime je zadužio crnogorsko društvo i zavrijedio status borca za istinu, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Ubistvo Jovanovića kako poručuju iz PES-a bio je pokušaj demonstracije nadmoći kriminala nad državom.

"Zato nas neriješeno ubistvo Jovanovića podsjeća koliko neuspostavljanje pravne države, održavanje institucija slabim i posljedična isprepletenost kriminala i vladajućih struktura mogu biti opasni po društvo", kazali su iz PES-a.

Poručuju da je dvodecenijski neuspjeh u rješavanju slučaja ubistva Duška Jovanovića poraz naše države i zato moramo staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ovom slučaju.

"Desetine drugih napada na novinare i medijske poslenike u prethodne dvije decenije nas takođe obavezuju da ovoj zajednici osiguramo ambijent u kojem novinari imaju slobodu i osjećaju sigurnost i nezavisnost u vršenju svojih radnih obaveza", zaključuju iz PES-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.