Vlada RS odustala od zakona o nasilju nad ženama, tvrde poslanice opozicije

Vlada RS odustala od zakona o nasilju nad ženama, tvrde poslanice opozicije

Mirna Savić Banjac iz PDP-a rekla je na pres konferenciji da nije bilo namjera da se nacrtom zakona mijenja bilo šta u definiciji porodice, niti se ulazilo u mijenjanje definicije rodova, već je cilj bio isključivo rad na prevenciji i zaštiti od nasilja.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je odustalo od Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, rekle su poslanice Partije demokratskog progresa (PDP), opozicione stranke u Narodnoj skupštini tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Na konferenciji za medije održanoj u Banjaluci u srijedu 8. maja, Tanja Vukomanović iz PDP-a je izjavila da je ovo ministarstvo "tiho, prećutno i gotovo tajno" odustalo od zakona jer je, kako navodi, istekao definisani zakonski rok do kada se nacrt zakona mora pojaviti u formi prijedloga.

Vukomanović je kazala da je rok za to istekao 3. maja, obzirom da je Poslovnikom o radu entitetskog parlamenta definisano da je predlagač odustao od zakona ukoliko se prijedlog zakonskog rješenja ne pojavi pred poslanicima u roku od šest mjeseci.

Zakon je u formi Nacrta usvojila Vlada RS na sjednici početkom oktobra prošle godine.an ishod ne bi zatekao kao društvo", navedeno je tada iz Vlade.

Mirna Savić Banjac iz PDP-a rekla je na pres konferenciji da nije bilo namjera da se nacrtom zakona mijenja bilo šta u definiciji porodice, niti se ulazilo u mijenjanje definicije rodova, već je cilj bio isključivo rad na prevenciji i zaštiti od nasilja.

Ona podsjeća na poražavajuće brojke što se tiče femicida u BiH.

"Prošle godine u BiH je ubijeno deset žena uz sedam pokušaja ubistava. Od broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, procesuirano je 35 odsto, u deset odsto su izrečene predviđene mjere. Skoro 1.500 žena i djece zbrinuto je u sigurnim kućama, a Vlada Republike Srpske se igra sa zakonima", kazala je Savić Banjac.

Kazala je da su oni htjeli da se u zakonodavstvo uvede pojam femicida, a da u sljedećim koracima bude okarakterisan kao zasebno krivično djelo. Dodala je da neće odustati od namjere da femicid bude tretiran kao teško ubistvo, sa propisanim kaznama do 45 godina zatvora.

Na bh. sudovima u zadnjih deset godina postoje 22 predmeta u kojima je žena žrtva ubistva, pokazuju podaci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Tokom 2023. širom zemlje organizovani su protesti protiv nasilja nad ženama sa pozivom na kriminalizaciju femicida, nakon što je Nermin Sulejmanović u Gradačcu, na sjeveru BiH, ubio svoju partnericu Nizamu Hećimović, te još dvije osobe.

Prema istraživanju Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS), tri od pet žena u BiH smatra da je nasilje uobičajena pojava u njihovim zajednicama, dok su četiri od deset žena iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od partnera ili drugih osoba.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.