Čarapić i Dragović povlače predlog izmjena Zakona o PIO

Čarapić i Dragović povlače predlog izmjena Zakona o PIO

Predlagači Izmjena zakona po PIO, kojim je predviđeno da sudije Ustavnog suda odlaze u penziju sa 67 godina biće povučen, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su se danas, kako bi razgovarali o najavljenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje predviđaju da se starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podigne sa 65 na 67 godina.

-Glavni pregovarač je upoznao poslanike sa reformskim procesom u oblasti vladavine prava, koji, između ostalog, treba da reguliše uslove rada nosilaca pravosudnih funkcija, te da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu ove agende i dinamike. Poslanici su se usaglasili da je ovo bolji pristup i najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO, kako bi otvorili put ka uspostavljanju dugoročnog i sistemskog rješenja - navodi se u saopšenju PES-a.

Sagovornici su, kako je navedeno u saopštenju, saglasni da su intervencije u ovom dijelu poželjne, kako bi se zaustavila tradicija zloupotreba koja već duži niz godina prati upravo ovaj segment rada Ustavnog suda, što je bila i isključiva intencija predlagača izmjena ovog zakona.

-Na sastanku je apsostrofirano i da Crna Gora ne smije da se nađe u još jednoj ustavnoj krizi, te da opozicija i parlamentarna većina ne treba da dozvole da Ustavni sud ponovo bude u blokadi, kakvoj je bio prije sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore - zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.