Ni dva mjeseca od prekida štrajka nema povećanja plata

Ni dva mjeseca od prekida štrajka nema povećanja plata

Prosvjetari do sada dobili jedino tužbu

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) i predsjednik podgoričkog odbora Jovan Drašković kazao je da ni dva mjeseca nakon dogovora SPCG i Vlade o povećanju plata u prosvjeti, nema ni najave o realizaciji toga.

Do danas, socijalni partneri nijesu potpisali novi Granski kolektivni ugovor, ali je aktuelan sudski proces po tužbi Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, odnosno države protiv SPCG zbog štrajka prosvjetara.

” Do sada nije ništa realizovano iz sporazuma sa Vladom. Izgleda da se čeka presuda Osnovnog suda u Podgorici. I mi čekamo presudu! Vjerujemo da će presuda biti u našu korist”, očekuje Drašković.

Krajem marta u podgoričkom Osnovnom sudu održano je pripremno i glavno ročište po tužbi države protiv SPCG. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović tada je kazala da je granski štrajk u prosvjeti bio nezakonit.

Advokat SPCG Nikola Bulatović istakao je da su sindikalci od 2015. godine od Ministarstva prosvjete stalno tražili izmjene akta o minimumu procesa rada, do čega nije došlo. Prema riječima Bulatovića, država devet godina opstruira SPCG da donese akt o minimumu procesa rada, zbog čega smatra da ona ne obraća pažnju ili svjesno zanemaruje tu odredbu Zakona o štrajku. Istakao je da je uredba iz 2006. godine, koja zabranjuje štrajk u obrazovanju, u suprotnosti sa Zakonom o štrajku i Ustavom Crne Gore.

Presuda je najavljena za mjesec.

” Ako je cilj da se mi u Sindikatu prosvjete uplašimo tog procesa, moram da kažem da mirno čekamo presudu. Znamo da smo bili u pravu i da smo sve što smo mogli, odradili kako treba, prije štrajka smo pokušavali sve da dođe do dogovora sa poslodavcem. Započeli smo štrajk, ali smo opet prihvatili kompromis, što možda nije najbolje rješenje za nas. Imajući prvenstveno u vidu interes učenika, prihvatili smo sporazum, a sada strana koja je kršila Granski kolektivni ugovor (GKU) pokušava da nas obeshrabri u daljim sindikalnim aktivnostima”, rekao nam je juče Jovan Drašković.

Ocijenio je da ova situacija nije dobra, te da su u Sindikatu razočarani, jer su imali nezvanična obećanja iz Ministarstva prosvjete da država neće podnositi tužbe protiv štrajkača.

” Imamo njihovu priču o partnerstvu na reformi obrazovanja, ali ako oni u tome nijesu partneri, od toga nema ništa, kao mnogo puta do sada”, dodao je Drašković.

SPCG je 18. marta organizovao štrajk u školama, zbog kršenja GKU po kome su trabali da dobiju uvećanje januarske plate za 10 odsto, a za godinu dana još toliko. Trodnevni štrajk je okončan dogovorom sa premijerom Milojkom Spajićem, da se zarade od 1. jula uvećaju deset odsto bruto, po koeficijentima, a od prvog septrembra još sedam odsto neto, odnosno kumulativno 17 odsto neto.

Nakon toga SP i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija potpisali su prije više od mjesec sporazum o dogovorenom povećanju plata za prosvjetare. Tada je i SP saopšteno da za nedjelju dana očekuju izmjene i potpisivanje GKU.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.