Srbija ostaje vojno neutralna, saopštilo Ministarstvo odbrane

Srbija ostaje vojno neutralna, saopštilo Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Srbije (MOD) demantovalo je mogućnost promene vojne orjentacije države usled najavljene kupovine borbenih aviona francuske proizvodnje.

„Kupovina ’rafala’ nije akt nepoštovanja vojne neutralnosti Srbije, već čin odgovornosti za odbranu zemlje i bezbednost svih naših građana“, objavilo je Ministarstvo 10. aprila.

Prethodno je 9. aprila predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom službene posete Parizu najavio da će ugovor sa Francuskom o kupovini lovaca „rafal“ (rafale) koje proizvodi Daso (Dassault) biti potpisan u naredna dva meseca.

Taj aranžman kritikovao je deo opozicije, prvenstveno konstatujući da je Francuska članica NATO saveza i tvrdeći da bi se Srbija kupovinom francuskih aviona svrstala u tu alijansu.

Ministarstvo je odgovorilo da se proklamovana vojna neutralnost Srbije pre svega odnosi na opredeljenje da ne pristupa nijednom postojećem vojnom savezu, kao i da odluke o pitanjima odbrane donosi samostalno.

„Ocene iznete u javnosti da predmetna nabavka predstavlja kršenje vojne neutralnosti Srbije krajnje su neutemeljene i nekompetentne“, navelo je Ministarstvo.

'Cena, tri milijarde evra'

MOD je podsetio da je Srbija u proteklim godinama od raznih zemalja nabavila savremene letelice, raketne i elektronske sisteme, radare i borbena vozila, i precizirao da je ta vojna tehnika stigla iz Ruske Federacije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Francuske.

Analitičari za vazduhoplovstvo u sredu su za domaće medije procenili da bi nabavka eskadrile od 12 „rafala“ i prateće opreme Srbiju koštala oko tri milijarde evra.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, izjavio je da bi realizacija ovog posla bila finansijski najobimnija akvizicija u modernoj istoriji Vojske Srbije.

„Na tome se radi godinama ali preostaju razgovori o finansijskom delu aranžmana jer su u pitanju veoma zamašna sredstva”, rekao je Starović u sredu za Televiziju Prva.

Srbija je od decembra 2006. godine članica NATO programa Partnerstvo za mir. Krajem 2007. proglasila je vojnu neutralnost skupštinskom Rezolucijom o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

U poslednjih deset godina Srbija je održala desetine zajedničkih vojnih vežbi sa državama NATO saveza, uključujući Sjedinjene Američke Države, kao i sa Ruskom Federacijom i Belorusijom. Od invazije Rusije na Ukrajinu pre više od dve godine, Srbija ne učestvuje u vojnim vežbama ni sa Istokom ni sa Zapadom.

Izuzetak je napravila 2023. kada je na svojoj teritoriji 15 dana vežbala sa SAD i drugim NATO zemljama u manevrima pod nazivom „Platinasti vuk“ održanim u vojnoj bazi „Jug“.

IZVOR:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.