Viši sud u Podgorici čeka dokaz o smrti okrivljenog u slučaju ubistva iz 2006.

Viši sud u Podgorici čeka dokaz o smrti okrivljenog u slučaju ubistva iz 2006.

Iz suda su za Radio Slobodna Evropa 10. aprila kazali da iz MUP-a nije stigao odgovor na njihov dopis.

Viši sud u Podgorici se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za zvaničan podatak da li je Željko Vuković, optuženi za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 2006. godine, preminuo.

Iz suda su za Radio Slobodna Evropa 10. aprila kazali da iz MUP-a nije stigao odgovor na njihov dopis.

Naime, Vuković se od avgusta prošle godine branio sa slobode, nakon što je ukinuta prvostepena presuda u ovom slučaju, kojom je bio osuđen na tri i po godine zatvora.

Na ročištu 9. aprila, njegova advokatica Aleksandra Rogošić je rekla kako je od njegove majke dobila informaciju da je preminuo, što je potvrdila i za RSE.

"Dobila sam informaciju od majke okrivljenog da je preminuo 1. aprila. Istu informaciju je dobio sud od policije. Do narednog pretresa, sud će tu informaciju da potvrdi, kako bi se postupak obustavio", kazala je Rogošić 10. aprila za RSE.

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana, izjavio je da sumnja kako je Vuković "ubijen ili sklonjen u inostranstvo". On je sudu predložio da, pored zvaničnog dopisa od policije, zatraži ispitivanje da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista Vukovićevo.

Srđan Vojičić je bio pratilac književnika Jevrema Brkovića. Ubijen je u napadu na književnika 24. oktobra 2006. u Podgorici.

Vuković je uhapšen u oktobru 2019.godine, a suđenje je počelo naredne, četrnaest godina nakon ubistva. Prethodno je policija saopštila da je tokom višegodišnje istrage saslušala više stotina osoba, te da su do napadača doveli forenzički tragovi i DNK nalazi.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo telohranitelja Jevrema Brkovića

U optužnici se navodi da je Vuković sa još dvije osobe, s predumišljajem, pokušao da ubije više osoba.

"Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt", navodi se u optužnici.

Podgorički Viši sud je Vukovića u novembru 2022.godine proglasio krivim za saizvršilaštvo u pokušaju ubistva i osudio na tri i po godine zatvora.

Apelacioni sud je aprila prošle godine ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je u toku.

Aplikacija SKY pogubna za kriminalne grupe u Crnoj Gori

U međuvremenu su podgoričke Vijesti u februaru ove godine objavile navodni transkript razgovora odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera o tome "da je jedan podgorički biznismen" organizovao napad na književnika, kada je ubijen njegov pratilac.

Riječ je o transkriptu koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, navodi taj list.

RSE je 2006.godine pisao o sumnjama Brkovića da su njegovo ubistvo naručile osobe o kojima je, koristeći za njih pseudonime, pisao u svojoj knjizi "Ljubavnik Duklje".

Brković je preminuo u januaru 2021.godine.

Izvor:SLOBODNA EVROPA

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.