Ministarstvo evropskih poslova i lokalni javni emiteri potpisali Memorandum o saradnji

Ministarstvo evropskih poslova i lokalni javni emiteri potpisali Memorandum o saradnji

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) potpisalo je Memorandum o saradnji sa lokalnim javnim emiterima koji ima za cilj bolju informisanost građana o procesu evropske integracije na lokalnom nivou.

Kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji Ministarstvo želi da institucionalizuje saradnju sa medijima i da pruži doprinos edukaciji i unapređenju znanja novinara/ki o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Otvarajući događaj, kako je saopšteno iz resora, glavni pregovarač Predrag Zenović je istakao da je uloga novinara od presudnog značaja u pojašnjenju procesa evropske integracije građanima, te da bliskost lokalnih javnih emitera sa zajednicom daje moć da na najdirektniji način osiguraju da svaki građanin dobije pravovremene, tačne i razumljive informacije, koje su neophodne da bi se formiralo informisano i angažovano društvo.

“U trenutku kada Crna Gora žuri ka evropskoj budućnosti, važnost vaše misije postaje još izraženija. Kroz precizno i odgovorno izvještavanje, lokalni javni emiteri igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja, podstičući dijalog i razumijevanje među građanima. To je od suštinskog značaja za izgradnju čvrstih temelja demokratije i za promociju vrijednosti koje su u srži evropskog identiteta”, poručio je Zenović.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović je kazao da lokalni javni emiteri predstavljaju veliki potencijal za razvoj demokratskih procesa u svojim zajednicama, jer mogu doprinijeti većoj otvorenosti rada lokalnih vlasti, informirati građane, te ih podstaći da govore o problemima, učestvuju u političkim procesima na lokalnom nivou.

“Novim zakonom o audiovizuelnim medijskim uslugama, koji očekujemo da uskoro bude razmatran i usvojen, i koji je potpunosti usklađen sa Direktivom EU, predviđen je model za finansiranje lokalnih javnih emitera koji je sličan rješenju koje važi za nacionalnog javnog emitera. To znači da će opštine imati obavezu da finansiraju lokalne javne emitere u tačno određenom procentu, zavisno od iznosa budžet“, kazao je Rudović.

On je pojasnio i da je nacrtom Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama predviđene izmjene u dijelu predlagača članova Savjeta lokalnih javnih emitera radi daljeg eliminisanja političkog uticaja, ali i u cilju njihove veće odgovornost prema zajednici.

„Crna Gora se može razvijati po uzoru na evropske demokratije samo ako ima slobodne i profesionalne medije, a 15 aktivnih lokalnih javnih emitera, među kojima imamo i šest tv stanica, važan su dio naše medijske zajednice i definitivno zaslužuje našu dodatnu pažnju“, kazao je Rudović.

Direktor lokalnog javnog emitera RTV Nikšić, Nikola Marković je kazao da današnje potpisivanje memoranduma vidi kao znak dobre volje države i nadležnih da konačno stvore jedan pristojan ambijent za rad lokalnih javnih emitera.

“Set medijskih zakona, ovakvi memorandumi, ulivaju nadu da će konačno lokalni emiteri dobiti uslove za rad kakve i zaslužuju jer kao što smo čuli po svim istraživanjima građani mnogo vjeruju lokalnim javnim emiterima”, kazao je Marković.

Izvršna direktorica lokalnog javnog emitera RTV Budva, Iva Bajković je kazala da je izuzetno obradovao poziv da lokalni javni emiteri potpišu jedan ovako važan memorandum o saradnji i iznijela očekivanje da će to doprijnijeti boljem razumijevanju procesa evropske integracije na nivou lokalne sredine.

“Običan građanin Budve mora da zna šta on ima od toga, ne može to da ostane u nedorečenoj frazi i treba da shvati i da razumije da taj proces jeste naporan, ali je ujedno divan i jako zabavan. Zato što je zaista sjajno gledati kako se vaš grad, kako se vaša lokalna zajednica polako transformiše, usvaja neke evropske prakse dijaloga, komunikacije, usvaja strategije i postaju na kraju svjesni koliko oni sami mogu da doprinesu cijelom procesu”, poručila je Bajković.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, organizovana je radionica za novinare/ke lokalnih javnih emitera, kojima su predstavnici Ministarstva evropskih poslova, Nada Vojvodić, Melita Rastoder Ljaić i Stefan Bulatović predstavili proces evropske integracije, pristupne pregovore i EU fondove koji su Crnoj Gori na raspolaganju.

Slovenački dopisnik iz Brisela, Peter Žerjavič će sjutra podijeliti svoje dragocjeno iskustvo iz izvještavanja o EU temama.

Iz MEP-a su kazali da Žerjavić će govoriti o osnovama izvještavanja iz Brisela, akterima i medijima u Briselu, te briselskom pejzažu kroz prizmu Hrvatske i Slovenije, a sa novinarima je razmijenio mišljenje i o izazovima evropske agende Crne Gore.

IZVOR:CDM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.