Reagovanje Vlade: Abazović Sporazum vrijedan 350 hiljada eura potpisao bez ovlašćenja Vlade, pa je o tome upoznao naredne godine

Reagovanje Vlade: Abazović Sporazum vrijedan 350 hiljada eura potpisao bez ovlašćenja Vlade, pa je o tome upoznao naredne godine

Iz Vlade Crne Gore su poručili da je bivši premijer i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović svojim današnjim reagovanjem potvrdio da su prilikom ugovaranja usluga lobiranja prekršeni brojni pozitivno pravni propisi države Crne Gore, kao i da je Sporazum vrijedan 350 hiljada eura potpisao bez ovlašćenja Vlade - pa je o tome upoznao naredne godine.

“Iz dokumenta koji je objavio jasno se vidi da je Vlada samo razmotrila Informaciju o Sporazumu za korišćenje usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Odnosno da Vlada, kako joj pripada, nije odlučivala o tekstu Sporazuma niti dala ovlašćenje za njegov potpis. Da članovima 43. Vlade nije ostalo ništa drugo do da se upoznaju sa postupanjem svog tadašnjeg predsjednika najbolje govori činjenica da je Sporazum potpisan 13. decembra 2022. godine a Vlada zaključke o upoznavanju sa istim donijela više od mjesec dana kasnije, odnosno 26. januara 2023. godine”, podvukli su u Vladi.

Dodaju da se u Informaciji koju je potpisala šefica Abazovićevog Kabineta, a koju je Vlada usvojila, navodi “Ovaj Sporazum zaključen je dana 1.12.2022. godine” dok se u kopiji Sporazuma po kom je postupalo Ministarstvo finansija prilikom isplata kao datum potpisivanja navodi 13. decembar.

Iz toga, poručuju, jasno proizilazi da Vlada nije imala ni uvid u sam dokument, a kamoli da ga je imala u svojoj arhivi.

“Isti, takođe, nije ni sastavni dio usvojene Informacije. (moguće provjeriti na portalu gov.me)”, dodali su u Vladi.

Za njih je očekivano da se Abazović i danas služi zamjenom teza kao jednom od metoda manipulacije objavljujući kopiju Zaključaka tvrdeći da je to nedostajući dokument, dok je originalni Sporazum koji je lično potpisao zapravo dokument koga nema.

“U konačnom, Kabinet predsjednika Vlade je, kako smo i naveli zbog sumnji na nezakonitost, po službenoj dužnosti svu neophodnu dokumentaciju dostavio Savjetu za borbu protiv korupcije na uvid i dalje postupanje. Kako je i zašto trošeno 350 hiljada eura novca građana Crne Gore kao i sve dalje pojedinosti ovog slučaja poslanik Abazović imaće priliku da, osim na društvenim mrežama, pokuša objasniti i pred nadležnim organima”, istakli su u Vladi.

Smatraju da je ovo ujedno i primjer koji govori mnogo o prividnoj transparentnosti 43. Vlade i načinu kako su se “pred očima javnosti” donosile odluke o trošenju sredstava građana.

“Današnji pokušaj ličnog obračuna sa premijerom Milojkom Spajićem, a u kontekstu ovog slučaja, Kabinet predsjednika Vlade neće komentarisati, vidjevši ga kao sastavni dio nezanimljivog spektakla u režiji njegovog prethodnika”, zaključili su u reagovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.