ZLOČINAČKA GRUPA

ZLOČINAČKA GRUPA

ISIL najavio nove napade širom svijeta, uputili poziv sljedbenicima

Ekstremistička grupa tzv. Islamska država (ISIL) najavila je nove napade na Jevreje i kršćane širom svijeta tokom svetog mjeseca ramazana. Također je pozvala sljedbenike da napadnu kamp al-Hol u Siriji i oslobode tamošnje zarobljenike te terorističke grupe.

U 40-minutnoj audio snimci koju je objavio medij povezan s ekstremističkom skupinom al-Furqan, glasnogovornik ISIL-a Abu Hudayfa al-Ansari pozvao je sljedbenike da tokom ramazana izvrše napade na kršćane i Jevreje širom svijeta, posebno u Evropi, SAD i Izraelu.

U svom govoru je obilježio 10. godišnjicu proglašenja kalifata i, u svjetlu toga, pozvao sljedbenike u Siriji da napadnu kamp al-Hol i oslobode zatvorenike ove ekstremističke grupe. Kamp u Siriji pod kontrolom je kurdskih skupina i u njemu se nalazi nekoliko hiljada ljudi, uključujući rodbinu pripadnika ISIL-a i brojne strance.

Al Ansari je pohvalio i nedavni napad u koncertnoj dvorani Crocus u predgrađu Moskve, u kojem su ubijene najmanje 143 osobe, a 360 ih je ranjeno.

ISIL, protiv kojeg se Moskva bori u Siriji, a grupa je aktivna i na ruskom Kavkazu, izvodi napade u Rusiji od kraja 2010. U januaru je također preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na jugu Irana, u kojoj su dvije osobe ubijene više od 80 osoba.

Dok je ISIL i dalje poražen u svojim glavnim uporištima na Bliskom istoku, značajno je napredovao u Africi i dijelovima južne Azije, osvojivši brojne teritorije i resurse koji bi mogli poslužiti kao lansirna rampa za novu kampanju ekstremističkog nasilja. Mnoge europske vlade već su prešle na najvišu razinu pripravnosti posljednjih godina.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.