Popović sa Vag: Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Popović sa Vag: Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja mora se pod hitno izmijeniti, kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima. To je kazala potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović na sastanku sa sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag i programskim menadžerom, Berndom Burvitzom.

Kako navode u saopštenju, Popović je najavila da je u planu i održavanje Ruralnog parlamenta.

Ona je istakla da je Skupština Crne Gore u ovom sazivu veoma transparentna, i kao takva ispunila je sve ono što su instrukcije Evropske komisije, počevši od imenovanja u pravosuđu, ratifikacije sporazuma Berlinskog procesa, ponovnog osnivanja Ženskog kluba, održavanja Ženskog i Romskog parlameta, pa do digitalizacije Plenarne sale.

“Planiramo da sa Međunarodnim klubim žena organizujemo donatorsko veče, gdje će prikupljena sredstva ići centrima za osobe sa autizmom, invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama”, istakla je Popović.

Vag je saopštila da su glavni ciljevi misije OEBS-a jačanje zakonslih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, te da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti.

Popović je kazala da je kao dugogodišnja članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pratila stvari vezane za rodno odgovorno budžetiranje, te da je uvidjela da je glavni problem implementacija, a ne samo donošenje rodno odgovornih zakona, te da moramo raditi na unaprjeđenju tog segmenta.

“Borimo se i za povećanje zastupljenosti žena kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Zato nam je ključno poštovanje i uvođenje kvota”, dodala je ona.

Osvrnuvši se na rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Popović je istakla da se hitno mora izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima.

“Imamo blisku saradnju sa ODIHR-om i podsjetiću na spremnost Kancelarije da pruži potrebnu tehničku i pravnu pomoć. Imate našu punu podršku i u borbi za rodnu ravnopravnost”, zaključila je Vag.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.