Bijelo Polje: Napušteni lovački kerovi upadaju u stada, mještani Kovrena traže pomoć nadležnih
MJEŠTANI ZASEOKA ĆUKOVAC UPLAŠENI ZA SVOJA STADA/ MILOVAN NOVOVIĆ

Bijelo Polje: Napušteni lovački kerovi upadaju u stada, mještani Kovrena traže pomoć nadležnih

Na području opštine Bijelo Polje već godina je prisutan problem povećanog broja pasa lutalica koji su nedavno pričinili štetu u nekoliko domaćinstava na području Vraneša. Naime, na Kovrenu, u mjestu Ćukovac, domaćinu Ivanu Sekuliću psi lutalice su napali koze koje su bile vezane u blizini kuće.

Sekulić ističe da domaćinstva na području Kovrena u poslednje vrijem sve češće posjećuju psi lutalice, odnosno, kako tvrdi, lovački psi koje je neko od lovaca ovdje doveo i ostavio.

– Prije tri dana, ne znam odakle, došlo je nekoliko lovačkih pasa – lutalica i napali su mojih pet koza koje su se nalazile vezane pored kuće. Koze su se uplašile, pokidale veze i pobjegle u nepoznatom pravcu. Ja sam sa rođacima i komšijama krenuo u potragu i na terenu smo vidjeli lovačke pse koji su sada psi lutalice. Pretpostavljam da ih je neki nezadovoljni lovac, želeći da ih se oslobodi, ostavio na ovom našem području – kaže Sekulić i dodaje da su uspjeli da pronađu koze, od kojih su dvije teško ranjene a ostale potpuno isprepadane.

– Ovo nije prvi put da se ove stvari dešavaju na području Kovrena. Nedavno su Baju Kojoviću iz susjednog sela Vergaševići psi lutalice zaklali ovcu. Komšijama Vukovićima i Stojanovićima psi lutalice su zaklali dvije ovce i jagnje. Zabrinjava nas ova pojava, jer je u toku strogi lovni zabran, a eto neko dolazi i ostavlja lovačke kerove – ističe Sekulić i dodaje da ih potuno razočarao odnos Lovačke organizacije Bijelo Polje koju su odmah nakon dešavanja sa ostavljenim lovačkim kerovima, o svemu obavijestili.

– Od predstavnika lovačke organizacije tražio sam da dođu, da nešto preduzme i otkriju ko te lovačke pse ostavlja na području naših sela. Međutim, niko se nije udostojio da dođe, a lovački kerovi i dalje krstare Kovrenom. Nije nam stoka bezbjedna i iako je lijepo vrijeme, držimo je zatvorenu. Ja imam živinu, dvije krave, telad, koze i ništa ne smijem pustiti iz štale – kazuje Sekulić, postavljajući pitanje kome da se obrate za pomoć.

On naglašava da se vratio u zavičaj planirajući da tu ostane i bavi se poljoprivredom i stočarstvom, ali da ne zna kako od pasa lutalica da zaštiti stoku koju drži.
Član Savjeta Mjesne zajednice Kovren Sveto Sekulić dodaje da je problem evidentan na čitavom području i da su se lokalnoj upavi obraćali za pomoć.

– Nijesmo pametni šta da radimo. Dovoze pse lutalice i lovačke kerove kojih žele da se oslobode i ostavljaju ih na ovom području. Prije nekoliko dana dvoje djece se igralo i našlo u potoku zaklano jagnje. Ima sličnih primjera dosta – kazao je Sekulić.

On ističe da država i Opština konačno moraju više da se okrenu selu i onima koji održavaju život i imanja u ruralnim područjima.

– I državni zvaničnici i predstavnici lokalne uprave stalno govore da im je pomoć selu prioritet, ali ništa ne čine konkretno i sve ostaje samo na obećanjima. Zato su nam u selima ostala staračka domaćinstva, a pasa lutalica evo imamo sve više. Kako nam pomažu, sve će nas biti manje – konstatuje Sveto Sekulić.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.