Problemi roditelja djece sa autizmom: Godinama čekaju na pomoć, za ličnog pratioca izdvajaju skoro cijelu platu

Problemi roditelja djece sa autizmom: Godinama čekaju na pomoć, za ličnog pratioca izdvajaju skoro cijelu platu

Neurorazvojni poremećaj, stanje koje postaje trajno kada se razvije potpuna klinička slika. Riječ koju nijedan roditelj ne želi da čuje od pedijatra. Riječ koja mijenja život porodice iz korjena. Autizam.

U Srbiji nema zvaničnih podataka o tome koliko je osoba, djece i mladih sa autizmom. Ono što, pak, o autizmu znamo, jeste da djeca kojima je dijagnostikovano ovo stanje zahtjevaju konstantnu pažnju, brigu i negu. Njihovi roditelji postaju „roditelji sa autizmom“, a da bi brinuli o svojim mališanima, često su prinuđeni da daju otkaz.

U Srbiji postoji usluga ličnog pratioca, koja bi taj scenario trebalo da spriječi. Lični pratioci su osobe koje sa djecom provode nekoliko sati dnevno, vode ih u školu, sjede sa njima na svim časovima dok traje nastava i prate ih kućama.

Ova usluga obezbjeđuje se iz budžeta lokalne samouprave, međutim, veliki broj srpskih opština i gradova uopšte je nema. To se, prema podacima Državne revizorske institucije iz 2020. godine, posebno odnosilo na južnu i istočnu Srbiju.

Situacija je, kako navodi za N1 Mirko Gojić, predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, nešto bolja u prijestonici.

Prema njegovim riječima, u Beogradu ima oko 800 ličnih pratilaca, ali to, nažalost, nije dovoljno.

Izvor:Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.