Klikovac: Novo zaduženje pokazalo da Spajićeva ekonomska politika ima pogubne posljedice

Klikovac: Novo zaduženje pokazalo da Spajićeva ekonomska politika ima pogubne posljedice

Uslovi zaduženja, prema njegovim riječima, najbolje pokazuju da strani investitori ne vjeruju u stabilnost finansija Crne Gore pa je zato i kamatna stopa na emisiju državnih obveznica rekordnog iznosa

Novo zaduženje Vlade Crne Gore odrađeno je potpuno netransparentno, pod sumnjivim okolnostima i zelenaškim troškovima srednje razvijenu državu, ocijenio je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac

Uslovi zaduženja, prema njegovim riječima, najbolje pokazuju da strani investitori ne vjeruju u stabilnost finansija Crne Gore pa je zato i kamatna stopa na emisiju državnih obveznica rekordnog iznosa.

“Građani će za sedam godina isplatiti trošak kamate u iznosu od gotovo 300 miliona eura ili gotovo 6 kapitalnih budžeta Glavnog grada Podgorica. Treba podsjetiti da je Vlada Crne Gore 2019. godine emitovala obveznice po kamatnoj stopi duplo nižoj odnosno u tom trenutku po stopi od 2,55 odsto. U istom danu susjedna Hrvatska se zadužila po kamatnoj stopi 3,375 odsto”, naveo je Klikovac u reagovanju dostavljenom medijima.

Zašto Milojku Spajiću, pita on, Hrvatska i njene javne finansije nijesu uzor?

“Posebno je zanimljiv hedžing aranžman koji je zaključen na period od 3,5 godina, a obavljena emisija obveznica ima ročnost od sedam godina. Šta će biti zadnje tri i po godine? Tada će Crna Gora biti izložena dodatnom riziku za javne finansije i postoji rizik da će tad ova emisija izazvati još veće troškove”, dodao je Klikovac.

Ključna problematika ovako skupog zaduženja, kaže on, jeste i njena namjena.

“Finansiraće se otplata duga i javna potrošnja – neracionalno zapošljavanje u javnoj upravi, letovi od 15 minuta do Tirane, velikobrojne delegacije na službenim putovanjima, novi Apple računari za ministre i njihove kabinete, smještaj u luksuznim hotelima u inostranstvu, sve veći broj službenih vozila i telefona,… kao i kod prethodnog zaduženja iz 2021. godine od 750 miliona eura novca za razvoj neće biti, a u Crnoj Gori biće sve manje gradilišta i stranih investicija”, naglasio je Klikovac.

Evropskoj Crnoj Gori, smatra on, potreban je “radikalan zaokret” u upravljanju javnim finansijama koje će karakterisati poreska disciplina, stimulansi privredi, jasno definisana fiskalna politika, javna infrastruktura finansiraće se iz kredita, a strani investitori biće partneri u razvoju.

“Nažalost ovakvo zaduživanje je pokazalo da premijer Spajić nije kadar za vođenje politike razvoja već za politike nekontrolisane i ekonomsko neutemeljene javne potrošnje sa pogubnim posljedicama za finansijski sistem države”, zaključio je Klikovac

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.