Milović: Sud će dobiti zgradu za pet do sedam godina, podići ljestvicu za odlazak u penziju sudija

Milović: Sud će dobiti zgradu za pet do sedam godina, podići ljestvicu za odlazak u penziju sudija

Od 55 službeničkih mjesta u Ustavnom sudu su popunjena svega 32, a to je nedovoljno za Ustavom utvrđene nadležnosti i veliki priliv predmeta, kazao je predsjednik Ustavnog suda Crne Gore Milorad Gogić na konsultativnom saslušanju na Ustavnom odboru, a ministar pravde Andrej Milović najavio da Ministarstvo pravde i Vlada vjeruju da zgradu, u sklopu „pravosudnog kvarta“ u Podgorici, možemo dobiti za pet do sedam godina.

Gogić je juče u Skupštini kazao da je cjelokupni sastav Ustavnog suda jednoglasno podržao inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojim je predviđeno da taj sud sam bira svoje kadrove, odnosno službu, što je podržao i ministar pravde Milović.

Bez kadrova i uslova za rad

Ukoliko bi, kako je rekao, Ustavni sud dobio nedostajući kadar za godinu-dvije, riješili bi sve predmete i bili ponos države u dijelu funkcionalnosti, ažurnosti i kvaliteta odluka.

– Znate da se kadrovi biraju putem Uprave za kadrove koja je vladin organ, a da je Ustavni sud nezavisan i samostalan. Mi u Ustavnom sudu imamo 32 državna službenika, a to je nedovoljno za Ustavom utvrđene nadležnosti i veliki priliv predmeta. Od 55 službeničkih mjesta, koja su predviđena Pravilnikom o sistematizaciji, imamo nepopunjena 23 radna mjesta, što je 58 odsto i otežava i usložnjava rad na ustavno-sudskim predmetima. Nedostatak kadra se posebno manifestuje na rad odjeljenja koja se bave najsloženijim predmetima – kazao je Gogić pred Ustavnim odborom.

Na današnji dan, kaže Gogić, Ustavni sud ima 2.578 predmeta, od čega 2.254 ustavne žalbe.

– Tu su najveći problem 153 predmeta iz oblasti apstraktne kontrole normative, a imamo dva savjetnika, od kojih je jedan na bolovanju – istakao je Gogić.

Gogić je upozorio i da nemaju ni prostorne kapacitete za rad, ističući da su ugroženi od vremenskih nepogoda.

– Naše prostorije su u većem dijelu neadekvatne za boravak, a kamoli za funkcionisanje i rad. Mogu reći da Ustavni sud radi u prostoru koji nije državna imovina - jeste jedan dio, ali jedan dio je vraćen porodici poslanika i moga druga Slavena Radunovića. Znači, mi smo podstanari – naglasio je Gogić.

On je rekao da Ustavni sud ima problem i sa budžetom.

– Suštinski imamo limit budžetski od strane Ministarstva finansija i suštinski do sada nijesu uvažavani naši razlozi i stvarne potrebe. Mislim da je nezavisnost i samostalnost Ustavnog suda par ekselans pitanje samostalnog budžeta. Kad zavisite od Vlade i odlučujete o njenim predmetima, onda baš i nijeste samostalni u mjeri u kojoj bi trebalo da budete samostalni – istakao je Gogić.

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da postoji opravdanje za inicijativu Ustavnog suda.

– Ministarstvo pravde prepoznaje Ustavni sud kao poseban organ koji posjeduje ustavno-pravnu funkciju čuvara ustavnosti i zakonitosti, ustavnih prava i sloboda. U tom smislu razumije značaj inicijative i moguće probleme sa kojima se susrijeće Ustavni sud prilikom zapošljavanja. Kada su u pitanju izuzeci od sprovođenja postupka zapošljavanja kroz procedure nadležnog organa Uprave za kdrove, u konkretnom slučaju Uprave za ljudske resurse kroz zakonsko rješenje već je prepoznat izuzetak kada je u pitanju popunjavanje radnih mjesta u službi Skupštine Crne Gore, gdje se kroz sprovođenje postupka zapošljavanja ne prepoznaje nadležnost organa za upravljanje ljudskim resursima. Ovo znači da nije nemoguće izmijeniti zakonsko rješenje u pogledu prepoznavanja izuzetaka i kada je u pitanju Ustavni sud – rekao je Milović.

Potrebno je, ističe on, uvažiti činjenicu da nadležnosti i ovlašćenja Ustavnog suda proizilaze neposredno iz Ustava i čine ga najvišim organom ustavnog jemstva.

– Na poseban značaj suda ukazuje činjenica da Ustavni sud prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti i o uočenim pojavama obavještava Skupštinu, što može biti dodatan razlog za opravdanje inicijative. Ipak, kako je Zakon o državnim službenicima i namještenicima u nadležnosti Ministarstva javne uprave, neophodno je dobiti mišljenje na inicijativu od resornog ministarstva – naglasio je Milović.

Obećanja

Milović je rekao da Ustavnom sudu treba da se obezbijede uslovi da bi obavljao funkciju u punom kapacitetu.

– Mi od njih tražimo nemoguće, prvo im damo nedovoljno sredstava, uslove u kojima rade nikome ne pada na pamet da promijene, a onda od njih tražimo rezultate i govorimo da spavaju – naglasio je Milović.

On je poručio da će se Ministarstvo pravde, prilikom razmatranja politika infrastrukture, ozbiljno pozabaviti time da Ustavni sud dobije lokaciju gdje će graditi zgradu.

– Vjerujem da ćemo uz pomoć donatora i međunarodnih partnera obezbijediti sredstva da to što prije krene. Imaju dvije lokacije kod mosta Milenijum, tu je predviđena bila zgrada za Državno tužilaštvo. Ali s obzirom da će zgrada državnog tužilaštva biti u pravosudnom kvartu na Zabjelu, ta parcela će moći da se da Ustavnom sudu i da Ministarstvo pravde i Vlada pomognu oko projektne dokumentacije i pronalaženju partnera da se krene sa nule. Vjerujem da tu zgradu možemo dobiti za pet do sedam godina – kazao je Milović.

On smatra i da hitno treba promijeniti zakonsko rješenje koje se odnosi na odlazak u penziju sudija Ustavnog suda i dijelom Vrhovnog suda.

– Ukoliko nijesmo spremni da podignemo tu ljestvicu svim sudijama, morali bi podići ljestvicu sudijama Ustavnog i Vrhovnog suda zato što sa 65 godina nije dobro da oni idu u penziju – ocijenio je Milović.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.