Napreduju pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca

Napreduju pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca

113. je dan sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i palestinske grupe Hamas.

U nastavku pratimo dešavanja:

07:40 Guteres: Svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora krivično će odgovarati
 
Generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio je da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora", poslije optužbi da je nekoliko radnika UNRVA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od 12 umiješanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje, navodi se u saopštenju Gutersa.

Guteres je, istovremeno, apelovao na vlade da nastave podršku UNRVA, poslije odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

"Svaki zaposleni UN umiješan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje", saopštio je Guteres.  


07:18 AP: Napreduju pregovori o prekidu vatre i osobađanju talaca
 
Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael na dva mjeseca pauzirao vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamjenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma, koji bi tek trebalo da bude postignut, predviđaju prekid vatre u dvije faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi, zatim, nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

Novi sporazum, takođe, će zahtijevati od Izraela da dozvoli isporuke većih količina humanitarne pomoći u Gazu.

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav dogovor mogao postaviti temelje za trajno rješenje sukoba.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.