Na uniformi vatrogasaca nije bilo mjesta za državni grb

Na uniformi vatrogasaca nije bilo mjesta za državni grb

Specijalnom državnom tužilaštvu juče je podnesena krivična prijava protiv više lica zbog osnova sumnje na stvaranje kriminalne grupe za sticanje protivpravne imovinske koristi, kao i zloupotrebu službenog položaja u slučaju nabavke opreme za Službu zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Pripadnicima Službe zaštite i spašavanja prije tri dana podijeljena je nova radna odjeća i obuća, odnosno oprema koja je bila predmet tendera vrijednog oko 41.300 eura, koji je Glavni grad raspisao 31. jula prošle godine.

PRIJAVA

U prijavi se ukazuje da postoji osnov sumnje da je prilikom realizacije pomenute nabavke došlo do kršenja procedure predviđene zakonom.

” Odgovorno lice DOO „Centroslavija“ u dogovoru sa odgovornim licem u Službi zaštite Glavnog grada v. d. komandira Blečić Zdravkom, neposredno uoči Nove godine, prilikom posjete od strane predstavnika firme DOO „Centroslavija“ izvršnog direktora Tomašević Vlajka Službi zaštite, precizno su dogovorili način izvršenja krivičnog djela i kako da sprovedu i zataškaju nezakonitu proceduru isporuke uniforme, suprotno uslovima i specifikaciji tendera, kako bi se uniforma podijelila vatrogascima kao ispravna isporuka Službi zaštite Glavnog grada”, navedeno je u prijavi.

Nakon pomenutog sastanka, tvrdi se u prijavi, a u susret isporuci uniformi, v. d. komandira SZS s umišljajem formira komisiju za prijem robe i provjeru ispravnosti isporuke.

” Za članove komisije, ne slučajno, bira Knežević Dušana i Vlaović Danijelu, stalno zaposlene u Službi zaštite, kako bi potvrdili ispravnost isporuke i svojim potpisom na zapisnik i formalno potvrdili i odobrili jednu takvu isporuku”, tvrdi se u prijavi.

Nakon podsjećanja da je posao na tenderu dobila firma ,,Centroslavija“, u prijavi se tvrdi da je 23. januara pomenuta firma isporučila Službi zastite i spašavanja robu suprotno specifikaciji – na isporučenoj uniformi nije bilo štampe i veza koje je predviđao tender, pa su na taj način uniforme ,,u vrijednosti od oko 50.000 eura, isporučena suprotno uslovima koje je predviđao tender“.

U prijavi se ukazuje da je reakcija SDT-a nužna i zbog toga što je na tenderu bilo i drugih firmi kao ponuđača čije ponude su ocijenjene kao lošije, čime im je načinjena šteta.

” Eventualno povlačenje uniformi i krojenje iste bi značilo da sprovođenje zakonske procedure gubi svaki smisao. Takvo postupanje bi odložilo rokove isporuke i značajno mijenjalo same uslove tendera, što zahtijeva novi postupak. Smatram da treba bez odlaganja uraditi provjeru kompletnog postupka nabavke predmetne uniforme, a posebno kod provjere isporučenih uniformi utvrditi da li ista odgovara traženoj specifikaciji tendera, da li je potpisan zapisnik prilikom primopredaje uniformi, i da li ima elemenata bića krivičnog djela, s obzirom na to da se radi o nabavci od oko 50.000 (pedeset hiljada) eura, i ogromnom prostoru za malverzaciju”, navodi se u prijavi.

Podnosilac prijave, koji je potpisan kao ,,Prodavac vatrogasnih uniformi i opreme“ ističe da je potrebno utvrditi da li je na opisani način stvoren uslov za zloupotrebu postupka i da li je neko na taj način protivpravno pribavio ili ima namjeru da protivpravno pribavi imovinsku korist na štetu budžeta Glavnog grada, uz navođenje da je primjerak predmetne uniforme dostupan u magacinu SZS, te da tenderska dokumentacija postoji u Glavnom gradu, u Službi zaštite i spašavanja, kao i u DOO „Centroslavija“.

TENDER

A da čitav ovaj posao ne bude tek samo još jedan postupak javne nabavke, uticao je zanimljiv detalj. Tenderom su, naime, između ostalog bili precizirani natpisi i oznake koje se moraju aplicirati (odštampati) na opremi. Tako je bilo određeno da na majicama i jaknama na lijevom rukavu mora biti apliciran grb Podgorice, a na desnom državni grb Grne Gore. I dok je obaveza iz tendera zadovoljena kad je riječ o grbu glavnog grada, za crnogorskog dvoglavog orla nije bilo mjesta na drugom rukavu opreme podgoričkih vatrogasaca spasilaca! Slučajno ili ne, svakome ne volju da zaključuje. U svakom slučaju, taj ,,detalj“ čini isporučenu opremu neodgovarajućom uslovima predviđenim tenderom.

Osim toga, uslovi tendera nijesu poštovani ni u dijelu natpisa koji se nalazi na pozadini majica i jakni – tenderom je bilo predviđen natpis ,,SLUŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA PODGORICA“, a roba je isporučena sa natpisom ,,VATROGASAC SPASILAC GLAVNI GRAD PODGORICA“.

Tenderom je tražena nabavka i isporuka sljedeće opreme: radnih pantalona sa fluo-trakama (85 komada), radnih jakni sa oznakama i uloškom na skidanje (85), polo majica kratkih rukava sa oznakama (85), polo majica dugih rukava sa oznakama (85), majica kratkih rukava (85), kačketa i pletenih kapa (po 85), kombinezona s uloškom (85) i poludubokih radnih cipela i taktičkih čizama (po 85). Nakon sprovedene tenderske procedure, prihvaćena je ponuda kompanije ,,Centroslavija“ od 41.322,31 euro koja je, sudeći po zvaničnoj dokumentaciji na sajtu Crnogorskih elektronskih javnih nabavki, bila i jedina na tenderu.

Pitanje i odgovor

Povodom situacije sa isporukom opreme za SZS, Pobjeda je tražila stav gradonačelnice Olivere Injac i v.d. komandira SZS Zdravka Blečića. Odgovor je stigao samo iz Službe zaštite i spašavanja i prenosimo ga integralno.

” Poštovani, tačno je da prema uslovima javnog poziva radna odjeća ne odgovara u dijelu koji se odnosi na amblem grba države Crne Gore. Nakon uočenog nedostatka, obratili smo se dobavljaču ,,Centroslavija“ koji nas je obavijestio da, zbog propusta u proizvodnji tokom davanja naloga za izradu uniformi, nije unešen amblem državnog grba. Takođe, uz izvinjenje od dobavljača smo obaviješteni da će se odmah pristupiti naručivanju istih koji će u najkraćem mogućem roku biti isporučeni, tako da će se grbovi države Crne Gore naknadno prišiti na odgovarajuće mjesto, u skladu sa narudžbom. Ova isporuka će, prema informaciji, biti izvršena u naredne tri nedjelje”, navedeno je u odgovoru.

Očigledno je da su u Službi zaštite i spašavanja odmah po isporuci bili svjesni da na isporučenoj opremi nedostaje državni grb. Navod da su po uočenom ,,nedostatku“ pokrenuli proceduru za njegovo ispravljanje, međutim, čudno zvuči uz činjenicu da je uprkos tome oprema uredno podijeljena službenicima SZS. Bez obzira na to što na njoj nema obilježja države u kojoj oni, kao pripadnici izuzetno značajne službe, obavljaju posao od vitalnog javnog interesa. Možda je samo koincidencija, tek istoga dana kad je Pobjeda uputila pitanja ovim povodom – svim službenicima rečeno je da zaduženu opremu vrate!?

Centroslavija

Kompanija „Centroslavija“ iz Podgorice osnovana je 1991. godine, a kako je navedeno na njihovom zvaničnom sajtu, ,,pretežna djelatnost joj je proizvodnja i promet zaštitnom radnom odjećom, obućom i opremom za industriju, policiju, vojsku, vatrogasne i službe spasavanja, javne i komunalne službe kao i hotelski, ugostiteljski i medicinski program“. Posljednji put je pažnju javnosti privukla tokom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, kada je kampanju kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića podržala s iznosom od 1.000 eura. NVO MANS je to problematizovala navodeći da je ta kompanija u posljednje dvije godine učestvovala na više tendera koje su raspisali državni organi i ugovorila poslove vrijedne više 100.000 eura.

” Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 33 propisuje zabranu finansiranja za pravna i sa njima povezana fizička lica ukoliko su u posljednje dvije godine, između ostalog, sa državnim organima zaključili ugovor o javnim nabavkama”, naveo je tada MANS, konstatujući da zbog toga ta kompanija nije smjela na bilo koji način učestovati u finansiranju političkih subjekata.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.