Lavrov: SAD, Južna Koreja i Japan se spremaju za rat sa Sjevernom Korejom

Lavrov: SAD, Južna Koreja i Japan se spremaju za rat sa Sjevernom Korejom

Lavrov je na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama (UN) rekao da novi vojni blok koji su okupile SAD, uvećava svoje aktivnosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD), Južnu Koreju i Japan da spremaju za rat sa Sjevernom Korejom.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama (UN) rekao sinoć da novi vojni blok koji su okupile SAD, uvećava svoje aktivnosti.

SAD, Južna Koreja i Japan opisali su zajedničke vojne vježbe kao defanzivne i potrebne da bi se suprotstavili rastućim nuklearnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Odjednom je južnokorejska retorika "postala još neprijateljskija prema Pjongjangu", rekao je Lavrov, i dodao da se i iz Japana čuje "agresivna retorika" i da Japan ozbiljno govori o postavljanju NATO infrastrukture uz američku pomoć.

Po riječima Lavrova, cilj tog vojnog bloka je jasno izražen, oni se, kako je rekao, "spremaju za rat sa DNRK", koristeći skraćenicu za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, zvanično ime Sjeverne Koreje.

Ruski ministar je rekao da SAD i njihovi azijski saveznici takođe govore o razvoju saradnje. Rekao je da su oni to formulisali dosta nejasno ali da su rekli nešto kao saradnja vezana za nuklearna pitanja.

Prošle nedjelje SAD, Južna Koreja i Japan sprovele su zajedničke pomorske vježbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona u najnovijoj demonstraciji sile usmjerenoj ka Sjevernoj Koreji koja ima nuklearno oružje.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un sprovodi provokativna testiranja oružja čime su podignute regionalne tenzije do najvišeg nivoa u nekoliko posljednjih godina. Visoke diplomate te tri savezničke zemlje treba da se sastanu u Seulu da razgovaraju o pogoršanim odnosima sa Pjongjangom.

Sa druge strane, Lavrov je rekao da se ruski odnos sa Sjevernom Korejom dobro odvija i aktivno razvija.

Rekao je da Rusija vidi da Sjeverna Koreja pokušava da bude nezavisna i da ne radi po diktatu drugih.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un jedan je od malobrojnih svjetskih vođa koji otvoreno podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine.

Kim ne krije veza sa Rusijom u nastojanju da njegova zemlja izađe iz diplomatske izolacije i ojača svoj položaj, dok se sve jače suprotstavlja Vašingtonu, Seulu i Tokiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.