Saudijska Arabija se sprema za otvaranje prve prodavnice alkohola za diplomate

Saudijska Arabija se sprema za otvaranje prve prodavnice alkohola za diplomate

Saudijska Arabija se sprema da otvori svoju prvu prodavnicu alkohola u glavnom gradu Rijadu koja će služiti isključivo nemuslimanskim diplomatama, otkrio je izvor upoznat sa planovima i dokumentom.

Kupci će morati da se registruju putem mobilne aplikacije, dobiju šifru za odobrenje od ministarstva spoljnih poslova i da poštuju mjesečne kvote prilikom kupovine, navodi se u dokumentu, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja prekretnicu u naporima kraljevstva, koje predvodi saudijski prijestolonaslednik Mohamed bin Salman, da otvori ultrakonzervativnu muslimansku zemlju za turizam i biznis, jer je pijenje alkohola zabranjeno u islamu.

Nova prodavnica se nalazi u Diplomatskoj četvrti Rijada, kvartu u kojem borave ambasade i diplomate i biće „strogo ograničena“ za nemuslimane, navodi se u dokumentu.

Bilo je nejasno da li će drugi nemuslimanski iseljenici imati pristup prodavnici. Milioni iseljenika žive u Saudijskoj Arabiji, ali većina njih su muslimanski radnici iz Azije i Egipta.

Izvor upoznat sa planovima rekao je da se očekuje da će prodavnica biti otvorena u narednim nedeljama.

Saudijska Arabija ima stroge zakone protiv pijenja alkohola koji mogu biti kažnjivi stotinama udaraca bičem, deportacijom, novčanim kaznama ili zatvorom, a iseljenici se takođe suočavaju sa deportacijom. Kao dio reformi, bičevanje je u velikoj mjeri zamijenjeno zatvorskim kaznama.

Alkohol je bio dostupan samo putem diplomatske pošte ili na crnom tržištu.

 

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.