Zbog teškog zdravstvenog stanja i progona nije odobreno izručenje državljanina Turske
Ministarstvo pravde

Rešenje Milovića

Zbog teškog zdravstvenog stanja i progona nije odobreno izručenje državljanina Turske

Rješenjem ministra pravde Andreja Milovića odbijena je molba Ministarstva pravde Republike Turske za izručenje državljanina Turske Binali Čamgoza (41) toj državi, potvrđeno je CdM-u iz Ministarstva pravde.

Čamgoza turske vlasti terete za više teških krivičnih djela ali i za učešće u najmanje dva ubistva.

U dokumentu Ministarstva pravde u koji je CdM imao uvid da je ova odluka je donijeta pozivajući se na član3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je ocijenjeno da bi izručenjem bio prekršen, kao i medicinskim stanjem koje je utvrdilo sudskomedicinsko vještačenje.

“Tokom ekstradicionog postupka prikupljeni su podaci koji ukazuju da bi se u konkretnom slučaju moglo raditi o progonu zasnovanom na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer se radi o licu koje je pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, i licu čiji član porodice (sin) je preminuo usljed okolnosti koje su uzrokovane postupanjem bezbjednosnih organa Republike Turske, što je činjenica koja je utvrđena presudom tamošnjeg Ustavnog suda”, stoji u dokumentu.

Nadalje, medicinskim vještačenjem u Crnoj Gori potvrđeno je da se radi o licu koje je nepokretno, preciznije, već petnaest godina je paraplegičar, čime su potvrđeni svi raniji nalazi u zdravstvenim izvještajima turskih insititucija.

Nalaz specijaliste sudske medicine dr Nemanje Radojevića svjedoči da Binali Camgoz “…boluje od neurogene bešike i oduzetosti donjih udova, što predstavlja traumatska oboljenja koja su nastala zbog povrede slabinskog dijela kičmene moždine nastale dejstvom projektila iz vatrenog oružja 2008. godine.

Utvrđeno je da Čamgoza ima veoma teške i komplikovane zdravstvene probleme probleme, te je procijenjeno da bi davanje pogrešne terapije ili propuštanje terapije koju svakodnevno mora da uzima dovelo do smrtnog ishoda.

“Ministar je ovakvu odluku donio procjenjujući da bi postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji je okrivljeno lice preko branilaca inicijalno pokrenulo i izrazilo namjeru za formalnim pokretanjem tog postupka u slučaju donošenja odluke o izručenju, rezultirao donošenjem istovjetne odluke koju je ministar donio, a da bi izručenjem lica bez omogućavanja preduzimanja zaštite pred Evropskim sudom za ljudska prava izazvao za Crnu Goru, kako materijalnu, tako i političku štetu u vidu ugrožavanja ocjene vladavine prava u okviru poglavlja 23 u Crnoj Gori, kao zemlji najozbiljnijem kandidatu za naredno članstvo u EU”, piše u dokumentu prenosi portal CdM.

Informaciju da Čamgoza neće biti biti izručen TV E potvrdio jedan od njegovih branilaca Marko Radović objašnjavajući da lično nije dobio odluku ali da je ona dostavljena njegovom klijentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.