Evropski javni tužilac da pomogne u istrazi o lažnim diplomama
Ilustracija

Alternativa u saradnji sa Srbijom i BiH formira radnu grupu koja za cilj ima razotkrivanje “falsifikatora“ znanja

Evropski javni tužilac da pomogne u istrazi o lažnim diplomama

Partija Alternativa Crna Gora formiraće radnu grupu koja će u saradni sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom da radi na razotkrivanju “falsifikatora” znanja, rekao je u izjavi za Portal RTCG Nikola Bezmarević iz te partije. Kazao je da im je plan da uspostave saradnju i sa evropskim javnim tužiocem, kako bi im pomogli u rješavanju ovog važnog problema.

Da je region već počeo da se bavi provjerama, pokazuje informacija juče objavljena u medijima, da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) izuzima dokumentaciju sa više privatnih univerziteta u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, zbog navodnih nezakonitosti sa izdavanjima diploma. Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopšteno je da je riječ o nastavku akcije kodnog naziva "Klaster", usmjerenoj ka otkrivanju i procesuiranju navodnog nezakonitog izdavanja diploma na više privatnih fakulteta u BiH.

U ovoj akciji je od sredine februara prošle godine uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama, među kojima su rektori, dekani i profesori na nekoliko privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Prva javno objavljena kazna za lažnu fakultetsku diplomu u Crnoj Gori iznosi godinu dana uslovne kazne i 30 eura sudskih troškova. Presudu je donio Osnovni sud u Podgorici 24. novembra, nakon što je Osnovno tužilaštvo sklopilo sporazum o priznanju krivice sa N.M., koji je priznao da je imao lažnu diplomu profesora fizičkog vaspitanja. Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Portalu RTCG su saopštili da su prošle godine podnijeli 29 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih diploma visokog obrazovanja, a 2024. godine su podnijeli dvije krivične prijave zbog sumnje u falsifikat inostranih diploma srednjeg obrazovanja.

Bezmarević navodi da su lažne diplome trenutno jedan od najvećih problema u državi. Podsjeća da je Alternativa uradila istraživanje, te da je rezultat poražavajući - u Crnoj Gori ima više od 25.000 lažnih diploma, mahom u javnom sektoru, što je srazmjerno broju stanovnika alarmantan podatak.

“Ova tema u posljednje vrijeme konačno je dobila na značaju, izvršen je jak medijski pritisak po ovom pitanju. Alternativa Crna Gora pokrenula je temu lažnih diploma, i nekoliko godina se aktivno zalažemo za sveobuhvatnu istragu, a u našoj bazi imamo 700 lažnih diploma.  Na inicijativu Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva zdravlja, obavili smo dva važna sastanka gdje smo dobili čvrsta uvjerenja da ćemo sarađivati, te da će saradnja početi u narednih tridesetak dana", najavio je Bezmarević.

Aktivnu i odlučnu podršku u ovom trenutku ta organizacija ima od predsjednika Jakova Milatovića, kao i njegovog savjetnika Aleksandra Stijovića.

"Imamo u planu formiranje radne grupe za istragu lažnih diploma u saradnji sa organizacijama iz država regiona. Ostvarili smo komunikaciju sa nadležnim organima Srbije i BiH, tako da će ova tema imati regionalni značaj. Takođe, naredni korak biće uspostavljanje komunikacije sa evropskim javnim tužiocem, kako bi nam pružili dodatnu pomoć i informacije”, poručio je Bezmarević za Portal RTCG.

Kaže da uprkos opstrukcijama “od strane određenih ljudi”, čvrsto su pri stavu da istraga lažnih diploma neće stati.

Profesorica na Univerzitetu Crne Gore Branka Bošnjak oglašavala se ovim povodom nekoliko puta navodeći da već duže vremena upozorava na to da u našem Ministarstvu prosvjete olako nostrifikuju kupljene diplome, te da se godišnje više od 5.000 diploma podnese na nostrifikaciju što je nerealna brojka. Ona tvrdi da ovakvih, lažnih diploma ima i u vrhu Vlade.

“Ovakvih sumnjivo stečenih diploma imamo nažalost i u poslaničkim klupama, u vrhu Vlade, najznačajnijim državnim preduzećima, ali očigledan je izostanak političke volje da se ovome stane na kraj, jer ovakvih „mangupa“ ima u redovima svih partija, tako da se vrlo svjesno obesmišljava znanje”, kazala je ranije Bošnjak.

Alternativa je prije tri godine podnijela prijavu protiv 54 medicinska radnika iz Pljevalja za koje sumnjaju da rade s lažnom diplomom iz Tutina ili Prijepolja.

Međutim, kako navode, tužilaštvo ih nije kontaktiralo tim povodom.

Prema njihovim podacima falsifikovanih diploma najviše ima u zdravstvu, prosveti i policiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da provjeravaju diplome za 103 zaposlena službenika tog resora. Navode da su im stigle 73 prijave, koje su im pomogle da evidentiraju sumnjive obrazovne ustanove.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović kazao je krajem prošle godine da će taj resor intezivirati aktivnosti na provjeri lažnih diploma u okvirima svojih nadležnosti, ali za efektno rješavanje ovog problema, kako je ocijenio, neophopdna je međuresorna saradnja.

Sa druge strane, Zarija Pavićević iz Alternative vjeruje da su interne istrage lažnih diploma osuđene na propast, i rješenje problema vidi u izmjeni Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija.

"Član 7 koji jasno kaže da jednom nostrifikovana diploma ne podliježe daljoj provjeri. Znači to bi trebalo da bude prvi korak koji bi sistem trebao da napravi“, smatra Pavićević.

On je prije dva dana bio na sastanku kod ministarke prosvjete Anđele Jakđić Stojanović kako bi razgovarali o ovom problemu. Razgovarao je i sa ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.