Sošić: Milioni za ugovore o djelu, moguće zloupotrebe
Marko Sošić, Foto: RTCG

“Sam iznos nije toliko važan, u ovoj oblasti postoje hronični problemi koje treba rješavati”

Sošić: Milioni za ugovore o djelu, moguće zloupotrebe

Za deset godina trošak državnog budžeta za ugovore o djelu je sa 5,7 miliona porastao na skoro 21 milion eura. Iz Instituta alternativa poručuju da su toj oblasti potrebne korjenite reforme, jer upravo ugovori o djelu otvaraju prostor za zloupotrebe i partijska zapošljavanja.

Istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić kaže da budžetska stavka - ugovori o djelu - bilježi iz godine u godinu stabilan rast, dok je za ovu godinu država planirala da za te svrhe potroši gotovo 21 milion, što je za petinu više nego prošle, ili duplo više nego 2021. godine.

“Sam iznos nije toliko važan, u ovoj oblasti postoje hronični problemi koje treba rješavati”, poručio je Sošić. 

A ugovor o djelu je forma ugovornog odnosa u situaciji kada naručilac posla ima potrebu za određenim fizičkim ili intelektualnim radom koji ne spada u segment djelatnosti za koje je registrovan. 

Kroz ugovor o djelu mogu biti angažovani nezaposleni, stranci, zaposleni kao i penzioneri, uz različit obračun poreza za te kategorije.

Beznaslova492x900

Sošić navodi da istraživanja Instituta alternativa i izvještaji DRI govore da se ugovori o djelu sklapaju bez adekvatnog planiranja potrebe za angažovanjem, netransparentnim izborom angažovanih lica, bez procedura za postupak angažovanja, bez evidencije ugovora, kao i bez transparentnosti postupka.

Sošić kaže da njihove analize pokazuju i da se ugovori o djelu u javnoj upravi sklapaju bez jedinstvene politike u pogledu visine honorara i uz značajne razlike za isplatu za isti posao u raznim organima.“Iznos ugovora se u toku trajanja mijenja aneksima bez obrazloženja zašto je odjednom došlo do povećanja”, navodi Sošić.

Kaže i da često nema nadzora izvršenih poslova, kao ni izvještavanja.

“Većina ugovora zaključivana su za poslove koji su u osnovnoj nadležnosti organa i gdje su već sistematizovana radna mjesta i gdje su lica angažovana na ovaj način, mimo konkursa i mimo zakona o državnim službenicima i namještenicima, imala pristup podacima organa vršeći na primjer poslove u direktoratu za plaćanja”, poručio je Sošić.

Kako ističe uz sve te nedostatke, u oblasti koja je posebno sklona zloupotrebama i partijskom zapošljavanju, sasvim je svejedno koliko je Vlada u ovom trenutku planirala sredstava za ugovore o djelu, ukoliko ne dođe do korijenitih reformi.

“Mi smo predložili, a skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet treba da razmotri izvještaj DRI o ovoj temi iz septembra 2023. koji im je dostavljen i date preporuke, da nametne obavezu izvještavanja Vladi, da prati kako se ova oblast reformiše i poziva na odgovornost one koji to ne čine”, zaključio je Sošić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.