Miloševića su stari majstori uhvatili u mašinu i

Miloševića su stari majstori uhvatili u mašinu i "odradili"

Prošlo je više od godinu od kako je u crnogorskoj javnosti odjeknula vijest da je tadašnji direktor Urave prihoda i carina Rade Milošević uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u švercu cigareta koje je država zaplijenila u luci Bar i koje su bile namijenjene za uništenje. Specijalno tužilaštvo još uvijek nije okončalo istragu i podiglo optužnicu. Sredinom prošle godine Milošević je napustio istražni zatvor, a Specijalno tužilaštvo po drugi put donijelo naredbu za proširenje istrage koja do danas nije okončana.

U međuvremenu Ustavni sud je utvrdio da je Milošević od šest mjeseci polovinu neosnovano proveo u pritvoru, a njegov branilac je podnio i prestavku sudu u Strazburu.

Milošević, tvrdi njegov advokat Vladan Bojić, pripada ovoj mlađoj generaciji koja je po dolasku na vlast počela da se ponaša malo bahato i koji upanu u stare vode i razrađene sisteme kojima misle da mogu da vladaju i kontrolišu, a zapravo ih stari majstori uhvate u mašinu, "odrade" i iskompromituju.

– Ono što je sigurno, tvrdi Bojić, radi se o staroj priči koja traje tri decenije još iz 1993. godine kada je rađeno sve i svašta. Milošević je došao u maju 2022. godine na čelo UPC, krajem septembra zaplijenjeno je 4 ili 5 šlepera od kojih je jedan bio zalutao, jedan je zaista spaljen dok za ostala tri postoji priča (iako su se svi osumnjičeni izjasnili da su spaljeni). Tako sve se završilo na ta tri šlepera i ta tri i po mjeseca koliko je bio na čelu UPC. Zamislite da vi dođete u firmu koja broji 2.100 službenika, koliko je u tom momentu brojila Uprava prihoda i carina, i da Milošević, sa bilo kakvim znanjem i kapacitetom, ne može da upozna sve te ljude, a kamoli da on organizuje kriminalnu grupu. Lično mislim da je priča oko Rada Miloševića bila malo prenaglašena, ali vidjećemo, kazao je advokat Bojić.

Do sada, tvrdi on, svi dokazi se svode na iskaz izvjesnog Elvira koji pripada ekipi stare garde, a ostalo se svodi na, kako kaže, "neko je rekao, da Rade je rekao da nešto se reklo".

Naredba o proširenju istrage, tvrdi Bojić, obuhvatila je ne samo ta tri mjeseca 2022. godine već i period od 2018. do kraja 2021. godine, a prema njegovim nezvaničnim saznanjima, proširenjem istrage biće obuhvaćen i prethodni period.

– Za razliku od drugih političara, Rade Milošević je imao firmu još 2017. godine "Zaposli me", prije nego je nastao GP URA i on se politički angažovao. Milošević je u tom periodu imao novac koji je legalno zarađivao tako da i ukoliko SDT protiv njega vodi finansijsku istragu, siguran sam da ništa neće naći što bi bilo nezakonito, navodi Bojić.

Podsjetimo, Miloševiću je Viši sud prilikom ukidanja pritvora odredio a potom i produžio mjere bezbjednosti zabrane napuštanja mjesta boravka i obaveznog javljanja Upravi policije jednom mjesečno.

Bojić je ranije izjavio da će njegov klijent i te kako imati šta da kaže, ali da sada nije taj trenutak, budući da je slobodu ugledao poslije šest mjeseci.

Iz SDT-a su ranije saopštili da je proširena istraga u krivičnom predmetu protiv Miloševića, te da su uvaženi razlozi iz odluke Ustavnog suda od 14. juna prošle godine, u pogledu trajanja pritvora okrivljenom.

Milošević je uhapšen 21. decembra 2022. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je švercovala cigarete. Njemu je pritvor određen zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

– Specijalno državno tužilaštvo je, 5. oktobra 2022. godine, odredilo sprovođenje istrage protiv tri okrivljena lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a 23. decembra proširilo istragu i protiv okrivljenog bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a protiv četiri okrivljena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, saopšteno je ranije iz SDT-a.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.