Detalji istrage protiv šest crnogorskih državljana:
Ilustracija

Detalji istrage protiv šest crnogorskih državljana: "Drešić vrbovao mornare, policajac dijelio profit od droge"

Osumnjičeni Zoran Kovačević, Nenad Novović, Nedeljko Brkan i Milovan Burić, kojima je rješenjem sudije za istrage Višeg suda u Podgorici krajem decembra prošle godine određen pritvor, zbog sumnje da su povezani sa švercom 2,5 tona kokaina i 59 kilograma metamfetamina od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije, terete se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Oni su uhapšeni 25. decembra 2023. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Kovačević je inače službenik granične policije u Baru.

Osim pomenute četvorice, istraga se vodi i protiv tridesetjednogodišnjeg Rada Vojvodića, koji se predao 28. decembra, pojavivši se u zgradi SDT-a sa svojim advokatom Damirom Lekićem. Nakon saslušanja, i njemu je određen pritvor.

U istom predmetu osumnjičen je i pedesetogodišnji Baranin Zoran Drešić, koji se nalazi na izdržavanju kazne u spuškom zatvoru. Specijalno tužilaštvo je u sklopu istrage prikupilo dokaze protiv ove navodne kriminalne grupe uz pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog Kraljevstva – NCA i Europola.

U spisima sudije za istragu piše da lice koje je na kriptovanoj SKY ECC aplikaciji koristilo određene pinove i nadimke među kojima je i "Bolivar", slovi za organizatora grupe koja je formirana da bi se realizovao kriminalni plan da se kokain i metamfetamin, koji su tuđe vlasništvo, uz dogovorenu novčanu naknadu po kilogramu, prenose radi prodaje naznačenim rutama i da se tako nezakonito stečeni novac dalje transportuje za Srbiju i Crnu Goru kako bi se prikrilo njegovo porijeklo s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i kriminalnu organizaciju. Organizator grupe je, kako se navodi, sam ili preko drugih pripadnika vrbovao okrivljene, odredio im uloge i zadatke i davao im instrukcije i uputstva.

– Okrivljeni Milovan Burić imao je zadatak da komunicira i daje naloge licima koja treba da dostave opojne droge kokain i metamfetamin posadama, da daje naloge posadama na brodovima o vremenu, mjestu i načinu prihvata na brodovima, da nabavlja tehničku opremu za brodsku posadu radi komunikacije praćenja isporuke tovara, da izrađuje skice o pozicijama susreta brodova prilikom utovara i pretovara opojnih droga, da određuje koordinate na moru gdje se vršio utovar i pretovar opojnih droga, kao i način utovara i pretovara s obzirom na vremenske i druge prilike na moru, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora kriminalne organizacije, navodi sudija za istragu.

Kako se dalje navodi, zadatak okrivljenog policajca Zorana Kovačevića bio je da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, da sa okrivljenim Milovanom Burićem dogovara sve važne detalje u vezi sa prenošenjem opojnih droga, koje je zatim okrivljeni Burić u formi naloga izdavao posadama na brodovima s kojima je bio u komunikaciji, da nezakonito stečenu dobit koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina preuzima potom predaje drugim članovima kriminalne organizacije, da preuzima telefonske uređaje sa aplikacijom za kriptovanu SKY ECC komunikaciju i predaje ih drugim članovima.

"Uloga Drešića bila je da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, odnosno, da pronalazi mornare koji će za novac da prenose kokain i metamfetamin, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja telefone za kriptovanu SKY ECC komunikaciju i predaje ih vrbovanim mornarima, da organizuje preuzimanje nezakonito stečene dobiti koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina, a potom i predaju drugim članovima kriminalne organizacije", piše u naredbi o sprovođenju istrage.

Okrivljeni Novović je, kako piše u dokumentu, vrbovao druge pripadnike kriminalne organizacije, nabavljao telefonske uređaje sa aplikacijom za kriptovanu "skaj" komunikaciju i preuzimao nezakonito stečenu dobit.

"Okrivljeni Brkan Nedeljko je zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije skrivao, čuvao i nadzirao i pripremao za istovar drogu, dok je Vojvodić imao zadatak da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije skriva, čuva, nadzire i priprema drogu za istovar", piše u naredbi o sprovođenju istrage.

"Bolivar" i N.N. lica

Prema navodima iz naredbe o sprovođenju istrage, lice koje je na kriptovanoj SKY ECC aplikaciji koristilo pinove IMYXQ9, X1E4AE i UM3GRZ i nadimke Bolivar, GIL, YAKDLLS je u toku septembra 2020. godine stvorilo i organizovalo kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Australije, Kraljevine Švedske i Španije, Surinama i u međunarodnim teritorijalnim vodama. Pripadnici ove organizacije, kako se navodi, postali su okrivljeni Milovan Burić, Zoran Kovačević, Zoran Drešić, Nenad Novović, Nedeljko Brkan, Rade Vojvodić, kao državljani Crne Gore, i više N.N. lica s ciljem vršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.