Kurti traži sankcije za Vučića

Kurti traži sankcije za Vučića

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je ponudio međunarodnoj zajednici da sam napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kurti je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici zatražio i ukidanje kaznenih mjera EU prema Prištini, da takozvano Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa NATO, ali i da se izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, tako što bi se uvele sankcije Srbiji i predsjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću zbog, kako kaže neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema KiM i odustajanja od Sporazuma.

Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO i da Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje.

"Prema nedavnom saopštenju evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta dio unutrašnjeg pitanja Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt u konsultaciji sa mojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednice za povratak) i Eljbertom Krasnićijem (ministar lokalne samouprave)",  naveo je Kurti na Fejsbuku.

Kurti predlaže i da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, između takozvanog Kosova i Srbije sa Aneksom za njegovu primjenu - bude 21. i 22. marta 2024. godine, kada se održava Samit Evropskog savjeta.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.