Alarmantno u Sarajevu: Zbog zagađenog vazduha proglašeno stanje uzbune
(Foto: Pixabay)

Alarmantno u Sarajevu: Zbog zagađenog vazduha proglašeno stanje uzbune

Sarajevo i danas, treći dan zaredom, slovi za jedan od gradova s najvećim stepenom zagađenja vazduha na svijetu, a na ljestvici mrežne stranice AirVisual u jutarnjim satima bio je treći, iza pakistanskog Lahorea i indijskog Nju Delhija.

Indeks zagađenja vazduha u glavnom gradu BiH nosio je oznaku 295 i bio na nivou koji označava vrlo nezdravi vazduh. 

Najveći problem i dalje je koncentracija opasnih mikročestica prašine oznake PM 2,5 jer ih je u vazduhu bilo 245 mikrograma po prostornom metru što je 49 puta više od količine koju tolerišu standardi Svjetske zdravstvene organizacije.

Takva koncentracija ovih čestica prašine kategorizovana je kao opasna po zdravlje.

Vlada Sarajevske županije zbog alarmantnog stanja zagađenja vazduha i prvobitnih preporuka stanovnicima da što manje borave na otvorenome sada je proglasila stanje uzbune za četiri opštine koje čine grad Sarajevo.

To znači zabranu prometovanja kroz grad vozilima koja imaju motore norme EURO 3 i manje te, tamo gdje je to moguće, prekid rada svih postrojenja koja zagađuju vazduh emitovanjem prašine. 

Visokom stepenu koncentracije štetnih materija u Sarajevu pogoduju vremenske prilike u kojima dolazi do temperaturne inverzije pa su temperature u kotlini znatno niže od onih na okolnim planinama što stvara debeli pokrivač magle nad gradom, a nema vjetra koji bi je rastjerao.

Meteorolozi su prognozirali jači vjetar uz kišu u petak što bi pogodovalo poboljšanju kvaliteta vazduha.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.