Beograd: Završen treći protest ispred RIK-a; Najavljene blokade od ponedjeljka, tražiće poništavanje izbora na svim nivoima
Izvor: Screenshot

Beograd: Završen treći protest ispred RIK-a; Najavljene blokade od ponedjeljka, tražiće poništavanje izbora na svim nivoima

Građani i aktivisti su se treće veče zaredom okupili u Beogradu ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) zahtijevajući poništavanje izbora na svim nivoima, uključujući Beograd.

Demonstranti su se okupili na poziv najveće opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", koja je 18. decembra podnijela zahtev RIK-u za poništavanje izbora u glavnom gradu tvrdeći da je pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe.

Ulica Kralja Milana, u kojoj se nalazi RIK, blokirana je za saobraćaj.

Okupljeni demonstranti uzvikuju "Lopovi" i "Izbori" i nose transparente na kojima, između ostalog, piše "Izdaja naroda i Srbije" i "Pokrali su izbore i ponizili Srbiju".

Miroslav Aleksić, jedan od lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" izjavio je, obraćajući se okupljenima ispred RIK-a, da će pravnici te koalicije koji se nalaze u izbornim komisijama na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zatražiti poništavanje izbora na svim nivoima.

"Nastavljamo našu borbu", rekao je Aleksić.

Aleksić je ukazao da u 20 časova 20. decembra ističe rok za prigovore koji se podnose RIK-u i drugim izbornim komisijama.

Aleksić, zajedno sa Marinikom Tepić iz Stranke slobode pravde od 18. decembra štrajkuje glađu u prostorijama RIK-a. Kako su Aleksić i Tepić naveli, sa štrajkom glađu će nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

"Nalazimo se u situaciji da moramo da branimo izbornu volju građana, glasove i demokratiju u Srbiji", izjavio je u obraćanju učesnicima protesta Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Studenti okupljeni na protestu ispred RIK-a najavili su od ponedjeljka, 25. decembra blokade "na nekoliko mjesta" u Beogradu ukoliko se ne ispune zahtjevi upućeni Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Studenti koji protestuju traže provjeru biračkog spiska.

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević ponovio je na sjednici održanoj 20. decembra da ta institucija nije nadležna za poništavanje i ponavljanje izbora u Beogradu.

"Činjenica je da RIK ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče, i to podvlačim, na raspisivanje novih izbora", rekao je Dimitrijević.

Za ponavljanje cijelih izbora, kako je naveo, nije nadležna ni Gradska izborna komisija (GIK).

Komentarišući ovu izjavu predsjednika RIK-a, Marinika Tepić je u izjavi za TV N1 rekla da je RIK "nadležan da poništi izvještaj lokalnih izbornih komisija o zbirnim rezultatima ukoliko nijesu u saglasnosti sa zakonom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.