Pet naslijeđenih gena od majke koji oblikuju djecu
POREMEĆAJ SNA NASLEĐE OD MAJKE/ -SHUTTERSTOCK

Pet naslijeđenih gena od majke koji oblikuju djecu

Genetski faktori koje nasleđujemo od majke imaju značajan uticaj na različite aspekte našeg života, uključujući inteligenciju, probleme sa spavanjem, starenje, vrijeme ulaska u menopauzu i čak sklonost ka ćelavosti kod muškaraca.

Inteligencija

Žene često prenose gene koji oblikuju dječju inteligenciju zbog toga što se geni prenose putem X hromozoma, a žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan. Ovo su potvrdila istraživanja američkih i škotskih naučnika.

Problemi sa spavanjem

Mame igraju ključnu ulogu u navikama spavanja svoje djece. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" pokazuje da se dobre ili loše navike spavanja prenose s majke na dijete. Djeca majki koje imaju probleme s nesanicom često idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju od svojih vršnjaka.

Starenje

Način na koji starimo takođe je pod uticajem gena koje nasleđujemo od majke. DNK iz mitohondrija, koje nasleđujemo isključivo od majke, ima ulogu u delimičnom kontrolisanju procesa starenja, prema istraživanju njemačkog Instituta Maks Plank.

Vrijeme ulaska u menopauzu

Godine u kojima žene prolaze kroz menopauzu mogu biti nasleđene od majke. Britansko istraživanje pokazuje da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju veću šansu da dožive sličan scenario.

Ćelavost kod muškaraca

Sklonost ka ćelavosti kod muškaraca takođe je djelimično povezana s genima koje nasleđuju od majke. Iako očevi geni igraju ulogu, X hromozomi, koje nose žene, igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Sinovi najčešće od majki nasleđuju čak i daltonizam, iako same majke nemaju ovaj poremećaj.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.