Tri godine od smrti mitropolita crnogorskog - primorskog Amfilohija
Mitropolit Amfilohije

Tri godine od smrti mitropolita crnogorskog - primorskog Amfilohija

Pomen mitropolitu crnogorsko - primorskom Amfilohiju povodom treće godišnjice od smrti održan je danas u Sabornom Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit Joanikije služio je liturgiju, a nakon toga održan je pomen u kripti hrama.

Prije tri godine, na današnji dan, 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, u 8:20 časova, u Kliničkom centru Crne Gore, poslije primanja svete tajne pričešća, preminuo je arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh Svetoga trona pećkoga  Amfilohije (Radović). 

Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Po njegovoj želji u grobnicu je nasuta zemlja iz rodne Morače, a kovčeg posut zemljom sa Kosova i Metohije – Gazimestana i Prizrena – i iz Jasenovca.

“Od petka 30. oktobra, kada su njegovi zemni ostaci sa puno emocija ispraćeni od strane medicinskih radnika iz Kliničkog centra Crne Gore, do nedjelje 1. novembra, desetine hiljada vjernih se opraštalo u molitvenom hodu od svog duhovnog oca, koji je trideset godina bio na tronu Svetog Petra Cetinjskog.  Vjernici su pomiješanih osjećanja – tuge zbog fizičkoga odlaska i radosti zbog novog molitvenika i zastupnika pred prestolom Svevišnjega – prilazili u molitvenoj tišini odru blaženopočivšeg Mitropolita u Cetinjskom manastiru i u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, uzimajući poslednji blagoslov i uznoseći molitve za svog voljenog vladiku“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.