Politička kriza u Andrijevici ne jenjava, ostavke se ne pominju
Opština Andrijevica

Borba za vlast

Politička kriza u Andrijevici ne jenjava, ostavke se ne pominju

I u Andrijevici politička kriza traje već sedam mjeseci. Sjednice lokalnog parlamenta blokira grupa građana, jer je za njih inicijativa za smjenu predsjednika Opštine i Skupštine Željka Ćulafića i Mladena Đukića prekrajanje izborne volje. Zbog onemogućavanja održavanja sjednice, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je predmet.

Politička kriza u Andrijevici traje već sedam mjeseci. Sjednice lokalnog parlamenta blokira grupa građana. Za njih je inicijativa za smjenu predsjednika Opštine i Skupštine Željka Ćulafića i Mladena Đukića prekrajanje izborne volje.

Borba za vlast donijela je podjele i u odborničkim klupama. Ni tumačenje zakona među političkim rivalima nije isto. A on je prekršen. To je utvrdio nadzor javne uprave. Nazire li se uvođenje prinudne uprave?

"Prinudna uprava se uvodi ako se redovna sjednica ne održi šest mjeseci. Dakle, posljednja redovna sjednica održana je 27. juna. Dakle, 27. decembra, ukoliko ne održimo do tada sjednicu, 27. decembra može da se uvede prinudna uprava. Međutim, naglasio bih da sam zakazao redovnu sjednicu za 30. oktobar.", kazao je predsjednik Skupštine Mladen Đukić.

"Prinudna uprava se ne može uvesti zato što je redovna sjednica zakazana 30. oktobra tako da će taj vakum isteći. Vanredne sjednice ne podliježu tom neodržavanju sjednica nego redovne. S obzirom da je bila sjednica u junu, sad je zakazana redovna, ako se održi, a mislim da će se održati, nema osnova da se uvede prinudna uprava", kazao je predsjednik OO DPS–a Dejan Ivanović.

Đukić tvrdi da je učinio sve što je trebalo. Ivanović ne misli tako. Smatra da su zakazale i državne i gradske institucije. Ovako ih ilustruje:

"Tu je glavni administrator koji je izabran nelegitimno jer ne ispunjava uslove, menadžer opštine, prije nekoliko dana i sekretar sekretarijata u VD stanju takodje, ne ispunjava uslove, tako da ovdje vlada jedna pravna anarhija i hajdučija", kazao je Đukić.

Pukotine koje su se pojavile nameću pitanje da li su političari Andrijevice dorasli svojim funkcijama? Sa tih pozicija poručuju šta ko treba da radi.

"Da pozovem sve odbornike i vlasti i opozicije da se uozbljimo i da izglasamo rebalans budžeta jer je to u interesu svih naših građana", kazao je Đukić.

"Da su imali imalo morala i predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine kad su izgubili većinu, kao što je to uradila predsjednica opštine Gusinje trebali su da podnesu ostavku", kazao je Ivanović.

O ostavkama nema ni riječi, ali ima predloga.

"Mislim da je najpoštenije rješenje za izlazak iz ove krize da skratimo mandat Skupštini i da idemo na prijevremene lokalne izbore pa neka grašani odluče kome će dati povjerenje", kazao je Đukić.

"Ja se nadam da će ipak institucije odraditi svoj posao i samo dozvoliti da se ta sjednica održi. Ako ne bude predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine imao većinu biće smijenjen. Ako budu imali većinu neka im je srećno i neka vladaju još sto godina ako treba", kazao je Ivanović.

Vanredne sjednice nijesu donijele rasplet. I redovno zasijedanje je pod znakom pitanja.

Zato je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo predmet po kojem će utvrditi da li u prekidima sjednica ima elemenata krivične odgovornosti.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.