Ukinuto rješenje kojim je Milačić kažnjen zbog paljenja NATO zastave
Marko Milačić, Foto: Facebook

Ukinuto rješenje kojim je Milačić kažnjen zbog paljenja NATO zastave

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je rješenje kojim jelider Prave Crne Gore Marko Milačić kažnjen sa 300 eura zbog paljenja zastave NATO-a.

Milačić je NATO zastavu zapalio, 10. aprila 2017. godine, ispred zatvora u Spužu. 

“Ustavni sud Crne Gore, u predmetu podnosioca M.M. na sjednici Ustavnog suda Crne Gore, od 14. juna 2023. godine, jednoglasno je donio odluku da se, zbog povrede prava na odbranu podnosioca ustavne žalbe, ukine rješenje Višeg suda za prekršaje Crne Gore i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje”, saopšteno je Portalu Analitika iz Ustavnog suda. 

Sud za prekršaje Milčića je proglasio krivim za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru. Odbrana Milačića žalila se Ustavnom sudu. 

“Onemogućavanjem ponavljanja postupka, nakon što je okrivljeni posato scjestan istog i ukazao na povredu njegovog prava, Viši sud za prekršaje je, po mišljenju Ustavnog suda, postupio suprotno stavovima Evropskog suda za ljudska prava koje je izrazio u brojnim odlukama a na koje se Ustavni sud u svojoj odluci i pozvao. Viši sud za prekršaje Crne Gore nije ispravio povredu i onemogućio je podnosioca da ostvari svoje pravo na odbranu iz člana 37 Ustava, iz kojeg razloga je Ustavni sud ustvrdio da nijesu ispunjena jemstva pravičnog suđenja iz čl. 32 Ustava Crne Gore i čl. 6 st. 1 Evropske konvencije”, kazali su nam iz Ustavnog suda. 

Milačić je zastavu NATO-a zapalio i 30. aprila 2019. godine. 

Milačić zapalio zastavu NATO ispred ZIKS-a

Podsejtimo 2017. godine tadašnji čelnik Otpora beznađu Marko Milačić zapalio je zastavu NATO saveza ispred Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.

Ispred ZIKS-a su tada bili i poslanici nekadašnjeg Demokratskog Fronta (DF) Andrija Mandić, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Strahinja Bulajić, Marina Jočić, Milan Knežević, Jovan Vučurović, Predrag Bulatović, Budimir Aleksić, kao i funkcioner Demosa Vladislav Dajković.

Tada je saopšteno da "hapšenje istaknutog člana, građanskog aktiviste Marka Milačića, od strane zarobljenih institucija samo je potvrda njihove neslobode,saopšteno je danas iz grupe Otpor beznađu".

"Zarobljenog duha, izvršioci tuđih naloga ne shvataju da su sebe trajno lišili slobode. Sloboda se ne može utamničiti. Ko je god pokušao uhapsiti slobodu, uhapsio je sopstveni duh. Marko je izabrao dosljednost u poštovanju principa - beskompromisan otpor DPS tiraniji. Njegovi zatvorski dani brzo će proći, a on izaći još slobodniji. Poručujemo im da nastave sa hapšenjima slobodnih građana, jer što ih je više u njihovim kazamatima, sloboda je bliža. Znamo da oni ovo ne razumiju, nikad zarobljeni um nije mogao shvatiti slobodni. Brzo dolazi vrijeme kad će im se sve samo kazati", navodi se u saopštenju Otpora beznađu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.