Knežević i Milačić dogovorili saradnju: Srpski jezik da ima status službenog, donijeti sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom
Foto: Dan

Knežević i Milačić dogovorili saradnju: Srpski jezik da ima status službenog, donijeti sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom

Lideri DNP-a Milan Knežević i Prave Crne Gore Marko Milačić dogovorili su saradnju o zajedničkom djelovanju, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Skupšti Crne Gore.

Knežević je pojasnio da je cilj sporazuma da ideološkii slične partije dočekaju spremne svake naredne lokalne ili parlamentarne izborea, a u fokusu će biti postizanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i normiranju srpskog jezika kao službenog.

"Pritom, ne želimo da na bilo koji način dovedemo u pitanje status crnogorskog jezika, niti želimo da mijenjamo Ustav već kroz dodatke Ustava, što se može realizovati u skladu s Ustavom. Izjednačimo srpski kao većinski jezik u Crnoj Gori sa crnogorskim koji je službeni jezik i ispravimo jednu nepravdu nastalu 2007. godine, na čijoj osnovi leži i zakon o državnim simbolima iz 2004. godine, kada su državni simboli u parlamentu Crne Gore doneseni bez učešća opozicije. Također, u narednom periodu, odmah nakon izglasavanja budžeta, pokrenut ćemo kampanju o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije o zajedničkom državljanstvu. Smatramo da je veliki broj građana Crne Gore koji živi u Srbiji diskriminiran", kazao je Knežević.

On je rekao da u ovim kampanjama očekuje i podršku ostalih dijelova parlamentarne većine.

"To uopšte ne kosi sa koalicionim sporazumom koji smo potpisali, zajedno sa premijerom Spalićem i ostalim predsjednicima parlamentarnih stranaka, koje čine parlamentarnu većinu i želimo da u narednom periodu promovišemo jednu inkluziju u kojoj će se svi građani koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi osjećati kao u svojoj kući", kazao je Knežević.

Milačić je kazao da je partija na čijem je čelu donijela zrelu i odgovornu odluku.

"Dobra je politička odluka da u narednom periodu zajedno nastupimo. Milan Knežević je čovjek koji je svojom biografijom, svojim činjenjem, svojim političkim djelovanjem pokazao da je iskren borac za ono za što se zalaže, da je čovjek koji ne kalkuliše u najpozitivnijem smislu te riječi i ja sam ponosan kao predsjednik Prave Crne Gore što ćemo u narednom periodu rame uz rame sa ovim čovjekom se boriti za zajedničke ideje", kazao je Milačić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.