Ismailovu prodaju imovinu, Crna Gora ga ne izručuje
Telman Ismailov

Milijarder dobio azil

Ismailovu prodaju imovinu, Crna Gora ga ne izručuje

Stečajni upravnik kompanije "Tropikano biznis klub" koja se povezuje sa Telmanom Ismailovim ponudiće na prodaju ekskluzivni poslovni centar u Moskvi. To se dešava dok se Ismilov nalazi u Crnoj Gori, koja je odbila njegovo izručenje Rusiji, prenio je portal "vedomosti.ru".

Da je prodaja planirana proizilazi iz informacija objavljenih u Jedinstvenom federalnom registru informacija o stečaju (EFRS). Takođe se navodi da će parcela obuhvatiti i sam objekat ukupne površine 6.239 kvadratnih metara.

Aukcija će biti održana početkom novembra, početna cijena imovine biće oko osam miliona dolara, objavio je sinoć "vedomosti.ru".

Poslovni centar je nekada bio dio grupe AST, koju su kontrolisali bivši suvlasnik pijace Čerkizovski Telman Ismailov i članovi njegove porodice. Nakon zatvaranja tržišta Čerkizovski 2009. godine, preduzetnik je počeo da zapada u probleme sa povjeriocima, mnoge njegove kompanije su već proglašene nesolventnim. Moskovski arbitražni sud je takođe proglasio biznismenov bankrot još u decembru 2015.godine, navodi pomenuti portal. 

U Rusiji je optužen u odsustvu.

Rusko tužilaštvo zatražilo je od vlasti Crne Gore na jesen 2021. godine da ponište odluku o davanju azila Telmanu Ismailovu. 

Tužilaštvo Rusije je, kako je svojevremeno rečeno novinskoj agenciji TASS u toj instituciji, 25. oktobra 2021. izrazilo neslaganje sa stavom nadležnih organa Crne Gore prema Ismailovu, u pismu upućenom tada ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Uz apel kojim je izrazilo neslaganje, rusko tužilaštvo je tadašnjem crnogorskom ministru uputilo i zahtjev za pokretanje postupka za poništavanje rješenja o davanju azila Ismailovu.

Ismailov je uhapšen u Crnoj Gori 1. oktobra 2021. godine, na osnovu međunarodne potjernice raspisane u vezi sa njegovom potencijalnom umiješanošću u ubistvo dvojice preduzetnika.

Ruske vlasti su 7. oktobra 2021. uputile Crnoj Gori zahtjev za izručenje Ismailova radi njegovog procesuiranja za otmicu, ubistvo i ilegalnu trgovinu oružjem.

Crna Gora nije odgovorila na taj zahtjev, a MUP Crne Gore je 22. oktobra te godine donio akt o davanju političkog azila Ismailovu. 

Po dobijanju političkog azila, Ismailov je pušten na slobodu.

U Rusiji je u odsustvu optužen za ubistvo i ilegalnu trgovinu oružjem. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.