Dodik: Prirodno da Srbi organizuju državu na prostoru RS, Srbije i još nekih prostora
Milorad Dodik

Dodik: Prirodno da Srbi organizuju državu na prostoru RS, Srbije i još nekih prostora

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je sasvim prirodno da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, ali da im to nije dozvoljeno.

"U novijoj političkoj istoriji je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude dio istorijskog duga koji velike sile treba da daju Srbima. Međutim, mi smo još u procesu u kome nama to nije dozvoljeno",rekao je Dodik na manifestaciji "Dani Srpske" u Beogradu.

Dodao je da se ta manifestacija održava 11. put u cilju dokazivanja "nečega što je dokazano".

"Da smo jedan narod, jedan identitet, jedna vjera, jedna nacija i da nas je samo splet okolnosti koji nam je nametnut kroz istoriju i skorašnjim političkim razvojem natjerao da budemo teritorijalno nešto posebno, a mi smo jedno. Jedno što nas okuplja, jedno za šta se živi i jedno što nikada nećemo dati", poručio je Dodik.

On je naveo da su građani Srbije i Republike Srpske dio jednog jedinstvenog srpskog naroda kom kroz istoriju velike sile nisu dozvolile da se integriše, već su ga, kako je rekao, mučile kroz različite oblike.

"Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo. Svi koji ovde žive sa nama su dobrodošli i nikakav problem nemaju. Mi smo narod koji je drugima dao slobodu kroz istoriju i nikada nije oklevao da tu slobodu da u enormnim količinama", rekao je Dodik.

Dodao je da to nije bilo dovoljno i da su se na kraju prošlog vijeka oni koje su Srbi oslobađali "navalili da nam se osvete za tu datu slobodu sa početka vijeka".

"Zato je danas važno da se okrenemo sebi, da budemo Srbi, da budemo Srbija, da budemo Republika Srpska, da živimo jedno, da smo jedno, bez obzira na granice i formalnosti. Mi smo jedno i to nam niko ne može oduzeti", poručio je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji infrastrukture u Republici Srpskoj, dodavši da je to normalno.

"Bio sam svjedok kada je predsjednik Vučić nudio i Federaciji da se tamo naprave neke škole, ali oni neće. Onda se sjetio jedne dobre stvari: Ajde vi napravite u Sandžaku bilo koju školu, mi ćemo prihvatiti. Neće ni to. Oni hoće samo slabu Srbiju. Slabe Srbije nema ako smo objedinjeni i ako imate vođstvo kakvo imate danas i koje personifikuje Aleksandar Vučić", zaključio je Dodik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.