Obijen depo Višeg suda u Podgorici: Pokrenuta istraga
Viši sud u Podgorici

Obijen depo Višeg suda u Podgorici: Pokrenuta istraga

Depo Višeg suda u Podgorici, prema indicijama, obijen je ali više informacija u interesu istrage ne možemo saopštavati, rekla je za Portal RTCG savjetnica za medije u Višem sudu Marija Raković.

"Nadležni istražni organi preduzimaju sve mjere i za sada ne možemo više komentarisati", kazala je Raković. 

Iz Uprave policije su kazali da je događaj prijavljen jutros i da je uviđaj u toku.

"Preduzimaju se mjere i radnje na utvrđivanju svih okolnosti, kao i na utvrđivanju je li i šta je otuđeno", saopštili su Portalu RTCG iz policije. 

Podsjetimo, prema podacima državnih organa, u posljednje dvije i po godine u depou Višeg suda u Podgorici smješteno je ukupno oko 9,5 tona raznih vrsta droga, od čega oko dvije tone kokaina i oko sedam tona marihuane.

Kada su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, oni se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju. U depou su različite vrste zaplijenjene droge.

Nakon što se završi vještačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplijenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gdje se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i prije pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vrijeme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Osim droge u depou se čuvaju i dokumenta od značaja za druge postupke, a takođe i predmeti kojima su izvršena druga krivična djela a koja se čuvaju kao dokazni materijal. 

Komentari

Komentara: (1)

Misell

12. 09. 2023 - 07:06

Ovo je veliki napredak u ispunjavanju uslova za ulazak u evro i anglosaksonsko drustvo ! Jos samo da naucite ovakve stvari zamotavati u oblande, jer tamo bez toga ne mozete !
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.