Amerikanci šokirani novim pametnim telefonom Huaweija: Kina nije sposobna napraviti tako napredan čip
Ilustracija

Pokrenuta istraga da li je došlo do zaobilaženja sankcija

Amerikanci šokirani novim pametnim telefonom Huaweija: Kina nije sposobna napraviti tako napredan čip

Vlada Sjedinjenih Američkih Država traži više informacija o Huawei Mate 60 Pro, kineskom pametnom telefonu koji pokreće napredni čip, jer je šokirana da je Peking s obzirom na sankcije bio u stanju proizvesti tako napredan čip.

Novi vodeći uređaj, koji navodno uključuje novi 5G Kirin 9000s procesor razvijen posebno za kineskog proizvođača Huawei, nedavno je šokirao stručnjake iz industrije koji nisu razumjeli kako bi kompanija imala tehnologiju da napravi takav čip nakon velikih napora Sjedinjenih Američkih Država da ograničavaju pristup Kine stranim čipovima.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Sulivan rekao je tokom brifinga za štampu u Bijeloj kući u utorak da je SAD-u potrebno "više informacija o preciznom karakteru i sastavu" kako bi utvrdile jesu li strane zaobišle ​​američka ograničenja na izvoz poluprovodnika kako bi stvorile novi čip.

Vlada je 2019. godine zabranila američkim kompanijama da prodaju softver i opremu Huaweiju i ograničila je međunarodne proizvođače čipova koji koriste tehnologiju američke proizvodnje da se udruže s Huaweijem.

Vlada je zabrniuta zbog mogućnosti cyber napada ili špijuniranja od strane kineske vlade. Uključivanje prilagođenog 5G čipa bilo bi glavno mjerilo za Huawei dok se bori s utjecajem američkih ograničenja na poslovanje s uređajima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.