Ambasada SAD-a o prijetnjama Šmitu: Dodik je izabrao opasan put u izolaciju
Ilustracija

Ambasada SAD-a o prijetnjama Šmitu: Dodik je izabrao opasan put u izolaciju

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je na prijetnje predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij ovog entiteta.

“Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protivustavna“, poručili su iz Ambasade.

Dodaju kako ovo predstavlja “još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“.

“Visoki predstavnik je odgovoran za nadzor provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji nosioce vlastiobavezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“, navodi se u reakciji.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlašćenjima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, upozoravaju iz Američke ambasade.

“Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Visokog predstavnika i njegovu upotrebu Bonskih ovlašćenja kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju protiv Dejtona“, zaključuje se u reakciji.

Kontinuirane prijetnje

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je prije dva dana donošenje uredbe o deportaciji visokog predstavnika Šmita ako dođe na teritoriju tog entiteta.

“Ako on dođe na neki sastanak u Republiku Srpsku biće izbačen”, rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

Prema Dodiku, taj zadatak će imati policijske stanice.

Dodik je, istovremeno, najavio da Šmit od naredne sedmice neće moći da uđe u entitet Republika Srpska.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.